13 Ιουλίου, 2021
από Athens Indymedia
186 προβολές

Στις 1 Ιουλίου τα ξημερώματα στην περιοχή του Γκύζη στην οδό Τσαλδάρη, κάναμε εμπρηστική επίθεση στην αντιπροσωπεία της Ford. Αποτέλεσμα ήταν να καούν ολοσχερώς τουλάχιστον δύο οχήματα και η πρόσοψη της εταιρίας.

Η επιλογή του συγκεκριμένου στόχου δεν ήταν τυχαία. Πρόκειται για έναν αμερικάνικο κολοσσό με παραρτήματα σε διαθνές επίπεδο που έχει παίξει κυριαρχικό ρόλο στο παγκόσμιο καπιταλιστικό στερέωμα. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής της Henry Ford to 1913 εισάγει ένα μοντέλο οργάνωσης της εργασίας κατά το οποίο οι εργάτες/τριες εκτελούν ένα σύνολο ταυτοποιημένων κινήσεων, επαναλαμβανόμενων για πολλές ώρες. Η εργασία του ενός αποκομμένη και αλλοτριωμένη, σαν ενα λιθαράκι του συνόλου παραγωγής, επηρεάζει αλυσιδωτά την εργασία του άλλου ανεβάζοντας την ένταση και τον ρυθμό της παραγωγής και της εργασίας. Επιπλέον , περιορίζεται η δυνατότητα αρνήσεων και αντιστάσεων κατά την εργασία, αφού όλες οι κινήσεις των εργατών είναι εξαρτημένες και αποτελον μια αλυσίδα. Αυτό αποτέλεσε μια ιστορική μορφή καταστολής και επιτήρησης των εργατριών/των.

Δέυτερον, είναι ευρέως γνωστή η σχέση της Ford με τους μπάτσους των ΗΠΑ. Είναι μια απο τις εταιρίες που έχει ενισχυσει την καταστολή που ασκέι το αμερικάνικο κράτος με παροχή εξοπλισμού και οχημάτων. Ακόμα και στο ελλαδικό χώρο στη Λακωνία η Ford Motor Hellas παραχωρησε ένα όχημα αξίας 48.000 ευρώ για τις ανάγκες των μπάτσων της ΟΠΚΕ για 2η φορά. Ο Δήμαρχος Σπάρτης έχει άριστες σχέσεις με την εν λόγω εταιρία ενώ ο αντιδήμαρχος Θανάσης Καρλάυτης πρώην μπάτσος, τόνισε: “μακάρι και άλλες αντιπροσωπείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ford προς το όφελος των πολιτών”.

Ένα χρόνο πρίν απο τις γραμμές αυτού του κειμένου, κακοποιείται μέχρι θανάτου και δολοφονείται ο George Floyd απο μπάτσους των ΗΠΑ. Άγριες συγκρούσεις ξεσπάνε σε ένα μεγάλο μέρος των ΗΠΑ με κύρια έκφραση την καταπίεση της Αφροαμερικάνικης κοινότητας και όχι μόνο. Διαδηλώσεις ξεσπούν διεθνώς απο χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα πολύμορφες δράσεις λαμβάνουν μέρος. Απο τη πλευρά μας ένα χρόνο μετά κρατάμε ζωντανή τη φλόγα και τη μνήμη για τους νεκρούς και τους καταπιεσμένους της τάξης μας. Θέλοντας να επαναφέρουμε τις ενέργιες του τότε με το σήμερα.

Στα εργοστάσια της Ford και στα κάτεργα της Αμερικής των προηγούμενων αιώνων χύθηκε αίμα για εργατικές διεκδικήσεις ( όπως το 8ωρο). Διεκδικήσεις που όσο αυτονόητες κι αν φαντάζουν , άλλο τόσο ευάλωτες φάνηκαν στα νύχια της πιο αποκουστικής κυβέρνησης νεοφασισμόυ της ΝΔ μεταπολιτευτικα. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί ένα κατάπτυστο έκτρωμα που έρχεται να αφανίσει κάθε ίχνος αξιοπρέπειας του κόσμου των απο τα κάτω. Ατομικές συμβάσεις , μετατροπή των υπερωριών σε ρεπό και αύξησή τους, μείωση της αξίας της υπερωρίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα, στοχοποιήση και χαρτογράφηση των απεργών, περισσοτερη εντατικοποίηση μέσω επέκτασης της τηλεργασίας, αφανισμός της κυριακάτικης αργίας, ευκολία απολύσεων κ.α.

Είναι εμφανές πως στην πρωτόγνωρη συνθήκη που ζούμε με την πανδημία και την ένταση της κρίσης, τα αφεντικά θέλουν μια κοινωνική έρημο όπου το άτομο ελέγχεται , εργάζεται, έλέγχεται ενώ εργάζεται και απομονώνεται ολοένα. Παράλληλα ο εμπορικός πόλεμος των καρτέλ της φαρμακοβιομηχανίας γίνεται αδίστακτος, τα κράτη στρατιωτικοποιούνται και οι κοινωνίες μετατρέπονται σε απέραντες φυλακές. Στο ίδιο πλαίσιο, ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται σε πιο αδηφάγος απέναντι στο περιβάλλον και την άγρια ζωή.

Όσο ο καπιταλισμός και ο τρόμος καλπάζουν άλλο τόσο για εμάς ο γρίφος ξεκαθαρίζεται: Έιμαστε η φωτιά και η ζωή. Καταστρέφουμε αυτόν τον κόσμο της σαπίλας μέσα απο την επίθεση . Καλούμε όλο τον κόσμο που’χει τα μάτια του και τις άγριες αισθήσεις του ζωντανές να βρίσκεται σε εγρήγορση . Με τα πιο απλά μέσα ή και σύνθετα να δώσουμε την προοπτική της απάντησης και να σπάσουμε την συνήθεια και την αλλοτρίωση. Η μάχη είναι στα χέρια μας.

ΥΓ: Πρίν ένα χρόνο δολοφονήθηκε απο τους μπάτσους ο σύντροφος μας Βασίλης Μάγγος. Αυτή η δράση είναι μια υπενθύμιση οτι βρίσκεται δίπλα μας στις πιο ζεστές μας στιγμές. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να αναφέρουμε μπροστά σε ότι έγινε. Η μνήμη να τσακίσει την λήθη και το μίσος μας να ανατίλει στους δρόμους.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΑΝΑΡΧΙΑ Η ΤΙΠΟΤΑ

Χιλιάδες Ήλιοι της Νύχτας
Πηγή: Athens.indymedia.org