5 Ιανουαρίου, 2021
από Ελευθεριακή ψηφιακή βιβλιοθήκη
61 προβολές

Τα δεκατρία κείμενα αυτού του τόμου συναποτελούν μια ευσύνοπτη παρουσίαση του ιστορικού ρόλου που έπαιξαν οι αναρχικοί και οι μπολσεβίκοι κατά τη μακρόχρονη διαδικασία της Ρωσικής Επανάστασης.
Τα πρώτα τρία κείμενα, γραμμένα από δύο ελευθεριακούς πανεπιστημιακούς ερευνητές (ο ένας πολιτικός επιστήμονας και ο άλλος ιστορικός), εξιστορούν τις δραματικές εξελίξεις στις οποίες έλαβαν μέρος ποικίλες τάσεις και ρεύματα των Ρώσων αναρχικών καθώς και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου αυτές έλαβαν χώρα. Τα υπόλοιπα δέκα κείμενα προέρχονται από εμβληματικές μορφές του διεθνούς αναρχικού κινήματος που έζησαν από τα μέσα τα αιματηρά γεγονότα (Κροπότκιν, Μπέρκμαν, Γκόλντμαν, Σαπίρο) ή και πρωταγωνίστησαν σε αυτά (Μαχνό, Βολίν, Μαξίμοφ).
Οι συγγραφείς αναφέρονται εκτενώς στο ακανθώδες ζήτημα της προβληματικής σχέσης αναρχικών και μπολσεβίκων η οποία προσέλαβε επικίνδυνες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τη φυσική εξόντωση, την εξορία ή την αυτοεξορία όλων των δρώντων αναρχικών (ακόμη και των μη βίαιων Τολστοϊκών “ιδεολόγων” αναρχοχριστιανών επειδή, ως αντιρρησίες συνείδησης, αρνούνταν να στρατολογηθούν στον Κόκκινο Στρατό).
Ο συλλογικός αυτός τόμος έρχεται έτσι να συμβάλει όχι μόνο στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας αλλά και στην ερμηνεία των αιτίων για την τερατογένεση του πρώτου ολοκληρωτικού κρατιστικού μορφώματος, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο Ε.Σ.Σ.Δ. – Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, δηλαδή, όπως τόνιζε ο Κορνήλιος Καστοριάδης: “τέσσερις λέξεις, τέσσερα ψέματα”. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΦΡΑΝΚ ΧΑΡΙΣΟΝ
Μπολσεβικισμός και αναρχισμός στη Ρωσική Επανάσταση
ΠΟΛ ΑΒΡΙΤΣ
Οι αναρχικοί στη Ρωσική Επανάσταση
ΠΟΛ ΑΒΡΙΤΣ
Οι Ρώσοι αναρχικοί και ο εμφύλιος πόλεμος
ΠΙΟΤΡ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ
Μήνυμα στους εργαζόμενους του Δυτικού Κόσμου
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΕΡΚΜΑΝ, ΕΜΜΑ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ
Οι μπολσεβίκοι εκτελούν αναρχικούς
ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΕΡΚΜΑΝ, ΕΜΜΑ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ, ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΣΑΠΙΡΟ
Στις φυλακές της Ρωσίας
ΝΕΣΤΟΡ ΜΑΧΝΟ
Στη μνήμη της εξέγερσης της Κρονστάνδης
ΝΕΣΤΟΡ ΜΑΧΝΟ
Η «σοβιετική εξουσία»: το παρόν και το μέλλον της
ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΜΑΞΙΜΟΦ
Η αντεπανάσταση και η Σοβιετική Ένωση
ΕΜΜΑ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ
Δεν υπάρχει κομμουνισμός στη Ρωσία
ΒΟΛΙΝ
Κόκκινος Φασισμός
ΓΚΡΙΓΚΟΡΙ ΜΑΞΙΜΟΦ
Μπολσεβικισμός: υποσχέσεις και πραγματικότητα
ΕΜΜΑ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ
Η αλεστική μηχανή της σοβιετικής πολιτικής

anarhikoi kai mpolsevikoi
Πηγή: Manifestolibrary.noblogs.org