1,406 προβολές

«Πάντα ήσουν πίσω στον χρόνο. Τον έβλεπες να κυλά πριν από σένα. Γερασμένος, τον κυνηγούσες… και απογοητευόσουν. / Πάντα ήσουν πίσω στη χαρά που ξεχυνόταν στους γύρω σου. Αυτή δεν την κυνηγούσες, την άφηνες να περνά. / Πάντα έψαχνες την Αλήθεια κόντρα στην υποκρισία. Μια σταγόνα δάκρυ από τα μέσα και όχι πρόσθετο, μια κίνηση παλμική και όχι θέατρο.

Ώσπου μπήκες στο θέατρο. / Και ο χρόνος πάγωσε, ξεδίπλωσε σαν άνθος μια απάνεμη βραδιά./ Και η χαρά κύλισε, από ομαδικό χαμόγελο σε χαμόγελο, ως το πρόσωπό σου. / Και η Αλήθεια ανοίχτηκε, αφήνοντας χώρο στο παιχνίδι, στο συναίσθημα, στην ειλικρίνεια. Ίσως να κρατήσει λίγο, ίσως να μην τα ξαναπούμε πότε.

Ως τότε, τα καταφέραμε».

Το Θεατρικό Εργαστήρι ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2021 πλάι στα πολυάριθμα καλλιτεχνικά και άλλα εργαστήρια που λειτουργούν στον αυτοδιαχειριζόμενο Λόφο Καστέλι. Διεξάγεται σε εβδομαδιαία βάση στο θεατράκι της Rosa Nera χωρίς χρηματικό αντίτιμο. Τα θεατρικά εργαλεία, οι ασκήσεις και οι τεχνικές που μοιραζόμαστε προέρχονται από διάφορες θεατρικές μεθόδους, καθώς –όπως σε ό,τι συμβαίνει γενικότερα στην κατάληψη– υπάρχει η επιθυμία το εργαστήρι να χτίζεται και να εξελίσσεται από τις γνώσεις και τις εμπειρίες όλων μας, σε ένα πλαίσιο αυτό-οργάνωσης στη μάθηση. Οι συναντήσεις είναι πάντα ανοιχτές για νέα μέλη, ανεξαρτήτως συμμετοχής στις προηγούμενες.

Τα παραπάνω κατέστησαν την φετινή δομή του εργαστηρίου αρκετά «πειραματική». Έτσι, μετά από εννέα μήνες συναντήσεων και πριν κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για το καλοκαίρι, θεωρήσαμε σημαντικό να αναστοχαστούμε πάνω σε αυτή την πορεία: Τι μας φέρνει εδώ; Έχουμε αλλάξει καθόλου μέσα απ’ τη θεατρική διαδικασία; Πώς έχει εξελιχθεί το ίδιο το εργαστήρι; Αυτές είναι οι τρεις ερωτήσεις γύρω από τις οποίες κινηθήκαμε και επίσης υπήρχε χώρος για ελεύθερο αναστοχασμό. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια που πρότειναν άτομα του εργαστηρίου. Το παρόν κείμενο είναι μια σύνθεση των σκέψεων των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτή την συνάντηση στις 21.07.2022.

Γιατί είμαι εδώ;

…για τους φίλους, το θέατρο και την επανάσταση

… γιατί αγαπώ το θέατρο ως τέχνη, γιατί το θεωρώ έναν δυνατό τρόπο έκφρασης

…για έναν τρόπο συνάντησης διαφορετικό απ’ αυτόν της συνήθειας, των κανόνων. Για να δούμε ο ένας την άλλη χωρίς τυπικότητες, να γνωριστούμε ‘αλλιώς’

…για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή μέσα από το θέατρο

…για να συν-κινούμαι με τους άλλους

…για τις συντροφικές σχέσεις που δημιουργούμε, την επικοινωνία, την ξεγνοιασιά και την εξωστρέφεια

…για να επανέρχομαι στο εδώ και το τώρα

…για να ανοιχτώ και να έχω θετικό αποτύπωμα στην συλλογική ζωή

Τι αλλαγές παρατηρώ σε εμένα μέσα από τη συμμετοχή μου στο θεατρικό εργαστήρι;

…πιο χαλαρή /ανοιχτή / χαρούμενη / αυθόρμητη / απελευθερωμένη..

…εξέλιξη στην κίνηση

…αλλαγή στον τρόπο που παρατηρώ τους ανθρώπους, την εαυτή μου, το περιβάλλον γύρω μου

…περισσότερο ανοιχτή στην απόλαυση

…περισσότερο ανοιχτός στην κοινωνική αλληλεπίδραση

…μαθαίνω να αφουγκράζομαι περισσότερο την ομάδα

.. μαθαίνω τι σημαίνει συνεργασία, κατανόηση, αποδοχή

…περισσότερη εμπιστοσύνη στις ιδέες μου και στις δυνατότητες μου

Τι αλλαγές παρατηρώ στο ίδιο το θεατρικό εργαστήρι κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών;

…δημιουργία σχέσεων με μεγαλύτερη οικειότητα και εμπιστοσύνη

…από «εργαστήρι», «ομάδα»

…προσπάθεια μεγαλύτερης συμμετοχής όλων στην οργάνωσή του, ακολουθώντας τις επιθυμίες και την ενέργεια της ομάδας

Παρατηρούμε ότι οι λόγοι για τους οποίους συμμετέχουμε και βρίσκουμε νόημα στο θεατρικό εργαστήρι ενίοτε είναι ετερόκλητοι. Ωστόσο, αυτό όχι μόνο δεν λειτουργεί διασπαστικά αλλά είναι κάτι το οποίο εμπλουτίζει τις συναντήσεις μας. Επίσης, μερικές από εμάς εκφράζουμε την επιθυμία μας το θεατρικό εργαστήρι να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντός του εγχειρήματος, ως τρόπος μιας άλλου είδους γνωριμίας και δημιουργίας σχέσεων. Υπάρχει ακόμα η ιδέα να επεξεργαστούμε, μέσα από το θέατρο, συγκεκριμένες θεματικές που θα διαλέξουμε συλλογικά μέσα στο εργαστήρι.

Το φθινόπωρο θα είμαστε πάλι εδώ
για να συνεχίσουμε αυτό το ταξίδι!

Για να μας γνωρίσεις, να μάθεις πότε θα ξαναρχίσουν οι συναντήσεις μας και να γίνεις συνταξιδιώτης, μπορείς να ενημερωθείς από το πρόγραμμα του Λόφου

στην σελίδα του Facebook: Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι

όπως και στο site: https://solidaritywithrosanera.wordpress.com

ή να μας στείλεις e-mail στο [email protected]
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com