Σήμερα 17/5, ορκίζεται στην Κομοτηνή η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), η οποία σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα σε  διάστημα  δύο εβδομάδων  θα εγκατασταθεί σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ), φέροντας οπλισμό. Το κράτος επιδιώκει να παγιώσει το κλίμα αστυνομοκρατίας, που έχει διαμορφώσει, στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Πρόσφατο παράδειγμα καταστολής είναι οι προηγούμενες μέρες στο ΑΠΘ, όπου η εισβολή των μπάτσων είχε ως αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις και τραυματισμούς δεκάδων φοιτητών/τριών με δολοφονικές επιθέσεις εναντίον τους. Αλλά και το προηγούμενο διάστημα έγιναν εισβολές μπάτσων σε πανεπιστήμια όπως το ΑΠΘ και η ΑΣΟΕΕ, σε φοιτητικές εστίες αλλά και την κατεδάφιση του στεκιού στο Βιολογικό με πρόσχημα την δημιουργία βιβλιοθήκης. Εκκίνηση όλων των παραπάνω αποτελεί η κατάργηση του ασύλου των σχολών, ανοίγοντας τον δρόμο στον νόμο 4777 και την παρουσία των μπάτσων στα πανεπιστήμια.

Αυτή η όξυνση της καταστολής έρχεται για να προστατέψει την καταστροφική εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που το Κράτος προσπαθεί να περάσει στα πανεπιστήμια σύμφωνα πάντα με τα συμφέροντα του Κεφαλαίου. Με τις ΟΠΠΙ εντός των σχολών μας, αλλά και μέσω των πειθαρχικών, θα γίνεται προσπάθεια βίαιης καταστολής κάθε συνδικαλιστικής δράσης και επιχειρείται να φτιαχτεί ένα κλίμα τρομοκράτησης οποιασδήποτε οργανωμένης αντίδρασης. Την πανεπιστημιακή αστυνομία συνοδεύει η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών, με κάμερες και ελεγχόμενη είσοδο, τα πειθαρχικά, το όριο σπουδών και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το κλειστό κύκλωμα καμερών με την ελεγχόμενη είσοδο είναι το όραμα του κράτους για αποστειρωμένους χώρους, χώρους εντατικοποίησης στους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο για συλλογικούς αγώνες οι οποίοι θα βάζουν τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας μπροστά . Η τάξη μας μέσω της εντατικοποίησης με το όριο σπουδών και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αποκλείεται από την δωρεάν εκπαίδευση αφού με το αφήγημα του ‘’αιώνιου φοιτητή’’ θα διαγραφόμαστε εάν δεν τελειώσουμε την σχολή στο προβλεπόμενο διάστημα. Ένα διάστημα στο οποίο καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στην εργασία και τις σπουδές και φυσικά να μην έχουμε την ‘’πολυτέλεια’’ του ελεύθερου χρόνου. Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των πανεπιστημίων παρέα με την κυβέρνηση εντείνουν και άλλο τους αποκλεισμούς από την εκπαίδευση αφού χτες ανακοινώθηκε ότι τα ΑΕΙ θα διαθέσουν 9.000 λιγότερες θέσεις εισακτέων από ότι πέρσι. Έτσι χωρίς καν να έχει εφαρμοστεί η ΕΒΕ χιλιάδες μαθητές/τριες προερχόμενοι/ες από εργατικές οικογένειες θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια.

Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να απαντήσει απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται από Κράτος και Κεφάλαιο. Να μπλοκάρουμε τώρα την είσοδο των ΟΠΠΙ, και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Τα πανεπιστήμια είναι οι χώροι μας, χώροι διακίνησης ελεύθερων ιδεών, χώροι που αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες σπουδών και ζωών. Απαιτούμε άμεση επαναφορά του ασύλου. Συλλογικά, με αυτοοργάνωση, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να μαζικοποιήσουμε τις γενικές μας συνελεύσεις, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις και να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας για να κάνουμε τα πανεπιστήμια χώρους ελευθερίας που θα λειτουργούν για τις ανάγκες μας. Οι μπάτσοι να μην τολμήσουν να περάσουν ούτε απ’έξω!

-Έξω οι μπάτσοι από τις σχολές μας

-Καμία σκέψη για είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

-Άμεση κατάργηση του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη

-Οι αγώνες μας δεν καταστέλλονται

-Επανακατοχύρωση του ασύλου

-Αλληλεγγύη στους/ις συλληφθέντες/είσες φοιτητές/ριες

– Κανένας αποκλεισμός από την εκπαιδευτική διαδικασία

– Καμία εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Φοιτητικό Τμήμα της Κλαδικής Ένωσης Εκπαίδευσης της Α.Π. Ροσινάντε

http://rocinante.gr/den-tha-afisoume-tin-panepistimiaki-astinomia-na-bi-stis-scholes-mas-oute-tora-oute-ke-pote/2022-05-17T18:40:46+00:00RocinanteΚείμενα αποφάσεων Ροσινάντε

Σήμερα 17/5, ορκίζεται στην Κομοτηνή η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), η οποία σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα σε  διάστημα  δύο εβδομάδων  θα εγκατασταθεί σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και ΑΣΟΕΕ), φέροντας οπλισμό. Το κράτος επιδιώκει να παγιώσει το κλίμα αστυνομοκρατίας, που έχει διαμορφώσει, στα πανεπιστήμια με την κατάργηση του ασύλου…

RocinanteRocinante
Σαριδάκης[email protected]AdministratorΡοσινάντε
Πηγή: Rocinante.gr