14 Ιουλίου, 2022
από ΑΠΑΤΡΙΣ Εφημερίδα Δρόμου
271 προβολές

Γιάννινα

Σε αγωνιστικό πυρετό βρίσκεται το σωματείο βάσης των εργαζόμενων στη διανομή στην πόλη των Ιωαννίνων. Αφορμή έχουν υπάρξει η εκδικητική απόλυση διανομέα στην PIZZA FAN για συνδικαλιστικούς λόγους, ενώ την ίδια στιγμή τελείως εκδικητικά προέβη σε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε μία ακόμα εργαζόμενη. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στο μαγειρείο «το Κουκί και το Ρεβίθι», μία ακόμα εργαζόμενη στον κλάδο της διανομής απολύθηκε λίγες μέρες πριν την απεργία της 1 Μάη, επειδή δήλωσε στην εργοδοσία ότι στην επικείμενη απεργία θα απεργούσε. Με τις δύο τριμερής συναντήσεις να έχουν πραγματοποιηθεί και για τις δύο υποθέσεις, χωρίς ο ΣΕΠΕ όπως ήταν αναμενόμενο να έχει πάρει κάποια σοβαρή θέση, το σωματείο ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις του.

Θεσσαλονίκη

Απεργία κηρύχθηκε στο εργοστάσιο «Μαλαματίνα» στις 24 Μαΐου ύστερα από εκδικητικές απολύσεις 5 εργαζόμενων. Η εταιρία δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν «δοκιμαστικοί» παρά το γεγονός ότι είχαν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνους, χωρίς ωστόσο να πείσει το προσωπικό του εργοστασίου, αφού από την αρχή κατάλαβαν ότι με αυτή την τακτική η εργοδοσία προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες προσλαμβάνοντας καινούργιους εργαζόμενους με λιγότερες αποδοχές.

Καβάλα

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 18 Μαΐου, αυτή τη φορά σε λατομείο στο Μακρυχώρι Καβάλας, όταν 43χρονος ηλεκτρολόγος έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, οι εγκαταστάσεις της Energean Oil τυλίχθηκαν στις φλόγες επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο τις αλλεπάλληλες εκλύσεις των εργαζόμενων, που εδώ και τόσους μήνες βρίσκονται σε ευθεία ρήξη με την εργοδοσία, ουρλιάζοντας για τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν.

Στο εργοστάσιο Λιπασμάτων τώρα, πραγματοποιείται ένας μεγάλος αγώνας, για την ακύρωση των 180 απολύσεων του εργοστασίου. Ο ιδιοκτήτης Λαυρεντιάδης, ύστερα από αίτημα στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) καθ’ υπόδειξη του υπουργού Χατζηδάκη και της Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας και προεδρεύουσα του ΑΣΕ, Άννας Στρατινάκη, απέλυσε ομαδικά τους εργαζόμενους, με μοναδικό στοιχείο που προσκόμισε η εταιρεία τον ισολογισμό του 2014. Η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί από τα πρώτα αποτελέσματα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και των συνεπειών του.

Δράμα

Στις 4 Μαΐου εκδικάστηκε η υπόθεση της καθαρίστριας της ΔΕΥΑΔ, που τον Δεκέμβριο του 2018 της είχε επιτεθεί φραστικά ο πολιτικός της προϊστάμενος, δήμαρχος Δράμας, κ. Χρ. Μαμσάκος, και δεν δίστασε να την απειλήσει με πειθαρχικό και να την εξυβρίσει μπροστά σε συναδέλφους και δημότες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη ΔΕΥΑΔ, γιατί η συναδέλφισσα είχε κάνει το «ατόπημα» να πατήσει το εικονίδιο της έκπληξης σε ανάρτηση που τον αφορούσε. Στην εκδίκαση της υπόθεσης η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ότι ο δήμαρχος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με τριετή αναστολή.

Τρίκαλα

Στην περιοχή των Τρικάλων τώρα υπήρξε ένα ακόμα εργατικό ατύχημα στις 15 Μαΐου σε εργοστάσιο της περιοχής, με θύμα έναν 48χρονο εργάτη. Τόσο τα τοπικά μέσα, όσο και οι φορείς της πόλης προσπάθησαν να αποκρύψουν την επωνυμία της επιχείρησης ενώ ταυτόχρονα έτρεξαν να δηλώσουν ότι στο εν λόγω εργοστάσιο τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας. Τώρα πώς ενώ η εταιρία στο επίπεδο της ασφάλειας είναι αψεγάδιαστη, και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν και σκοτώνονται εργάτες στα κάτεργά τους, δεν το αποσαφηνίζουν. Μάλλον πάλι οι εργαζόμενοι θα φταίνε που σκοτώνονται.

Βόλος

Σε ΜΕΘ μεταφέρθηκε στις 16 Απριλίου εργαζόμενος στη Χαλυβουργία Βόλου, όταν έπεσε από σκαλωσιά όπου είχε ανέβει κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών συντήρησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Ευτυχώς ο 54χρονος εργαζόμενος είναι καλά στην υγεία του, ωστόσο φαίνεται για άλλη μια φορά η παντελής απουσία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, που φέρνει σε όλο και πιο επικίνδυνη θέση τους εργαζόμενους.

Καρπενήσι

Εν μέσω ραγδαίων ανατιμήσεων η εταιρία ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ αποφάσισε να κλείσει το κατάστημά της (My Market), το οποίο βρισκόταν στο κέντρο της ευρυτανικής πρωτεύουσας, απολύοντας 10 εργαζόμενους και εργαζόμενες. Η απόφαση αυτή, όπως επίσης και η μεταφορά των υπολειπόμενων εργαζόμενων σε περιφερειακά καταστήματα, όπως είναι φυσικό, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του κεφαλαίου να αναδιπλωθεί και να περιορίσει τις όποιες ζημίες. Παλιοί και «καλοπληρωμένοι» εργαζόμενοι δεν έχουν καμία θέση στις σύγχρονες γαλέρες που χτίζονται.

Βοιωτία

Ένας ακόμα νεκρός εργάτης, στη Βοιωτία αυτή τη φορά, χειριστής μηχανημάτων έργων, ο οποίος στις 23 Μαΐου έπεσε μαζί με το επαγγελματικό του όχημα σε γκρεμό 100 μέτρων, ενώ εργαζόταν στη διάνοιξη δρόμου. Στο σημείο βρέθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία ανέσυρε νεκρό τον 58χρονο εργάτη. Την ίδια στιγμή που κάποιοι μιλούν για κακιά τύχη, απροσεξίες και γραφτά, ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι γραφικοί που ουρλιάζουν –όλα αυτά τα χρόνια– για τα μέτρα ασφαλείας, τα μέσα ατομικής προστασίας και κυρίως για ουσιαστικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ.

Πάτρα

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν στις 28 Μαΐου οι εργαζόμενοι στα Praktiker ενάντια στην απόλυση ενός ακόμα εργαζόμενου. Το σωματείο των εργαζομένων μέσα από τη συγκεκριμένη απεργία κατήγγειλε τις εκδικητικές απολύσεις που λαμβάνουν χώρα στην εταιρία, τις επιπλήξεις για ψύλλου πήδημα, τα εξοντωτικά ωράρια, και κυρίως τον κίνδυνο που βάζει καθημερινά τους εργαζόμενούς της η εντατικοποίηση της εργασίας.

Τρίπολη

Άλλο ένα εργατικό ατύχημα είχαμε στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσεων Υλικών Μεγαβουνίο (ευτυχώς όχι θανατηφόρο αυτή τη φορά) στις 17 Απριλίου. Είναι το δεύτερο σοβαρό ατύχημα που γίνεται στον συγκεκριμένο χώρο εργασίας, αφού μόλις πριν από 3 μήνες, στις 15 Ιανουαρίου, ένας εργάτης 38 χρονών είχε τραυματιστεί θανάσιμα. Εργαζόμενοι και σωματεία της περιοχής ζητάνε άμεσα απαντήσεις για τις συνθήκες που επικρατούν στον συγκεκριμένο χώρο, και κυρίως προσπαθούν να καταλάβουν εάν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για αυτήν την κατάσταση, και αν θα του αποδοθούν ευθύνες που ένας εργαζόμενος σακατεύτηκε και ένας πέθανε.

Χανιά

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα στις 16 και 17 Μαΐου. Σε έναν από τους πιο υποτιμημένους κλάδους, που η εκμετάλλευση βαράει κόκκινο και που οι εργολάβοι προσπαθούν χρόνια να τρυπώσουν, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην καθαριότητα οργανώθηκαν διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους, την αύξηση των αποδοχών και κυρίως τη μετατροπή της εργασίας τους σε πλήρους απασχόλησης μέσω των δήμων.

Ηράκλειο

Στις 26 Απριλίου είχαμε έναν ακόμα νεκρό οικοδόμο εργάτη ο οποίος εργαζόταν σε ξενοδοχείο της Σταλίδας. Ο 46χρονος εργαζόμενος έπεσε από αρκετό ύψος ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στην ξενοδοχειακή μονάδα, και παρά την μεταφορά του στο νοσοκομείο δεν κατάφεραν να του σώσουν τη ζωή. Όπως είπαν σε ανακοινώσεις τους εργαζόμενοι και σωματεία, η εντατικοποίηση και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, σε μία περιοχή που έχει 13 μήνες τον χρόνο καλοκαίρι, αποτελούν τη μοναδική και διαχρονική αιτία για τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα.

Οικοδόμοι

Ύστερα από πολλά χρόνια μειώσεων και λιτότητας, με τις ανατιμήσεις να έχουν φτάσει στον θεό, οι οικοδόμοι κατάφεραν να υπογράψουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση αναγγέλλει γελοίες αυξήσεις στους μισθούς όπως αυτή της 1ης Μάη, χωρίς να υπολογίζουν σε αυτές τις αυξήσεις τους κλάδους που έχουν ΣΣΕ, ποντάροντας ξεκάθαρα στην καταπράυνση της όλο και αυξανόμενης κοινωνικής οργής, τον δρόμο τον δείχνουν οι μαχητικοί εργατικοί αγώνες. Ίσως κάποια στιγμή, όταν γίνουν και ακηδεμόνευτοι, να μπορέσουν να αποτελέσουν και πραγματικό κίνδυνο για την εξουσία και το κεφάλαιο.

COSCO

Σε καινούργιες κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι με το σωματείο τους στην COSCO. Αφορμή υπήρξε το καινούργιο εργατικό ατύχημα που προκάλεσε τον βαρύ τραυματισμό εργαζόμενου. Πιο συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου 38χρονος λιμενεργάτης που εργαζόταν στην προβλήτα ΙΙ στο λιμάνι του Πειραιά έπεσε από 12 μέτρα ύψος, όταν έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα του πλοίου. Το νέο αυτό εργατικό ατύχημα εξέθεσε τόσο την εταιρία όσο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που ενέκριναν το εν λόγω πλοίο. Και όλα αυτά χωρίς να έχουν περάσει 6 μήνες από τον προηγούμενο θάνατο εργαζόμενου στα κάτεργα της COSCO.
Πηγή: Apatris.info