27 Ιανουαρίου, 2021
από Αναρχικη Ομοσπονδια
235 προβολές

Είναι σαφές πως η στρατηγική της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο συνίσταται αφενός στη διάσωση και την ανασυγκρότηση του μεγάλου κεφαλαίου, αφετέρου στη συντριβή του αποκαλούμενου εσωτερικού εχθρού, δηλαδή του μαζικού ταξικού κινήματος και των επαναστατικών ομαδοποιήσεων και οργανώσεων που δρουν στους κόλπους του. Εδώ και πολλούς μήνες η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19 χρησιμοποιείται επισταμένα από την κυβέρνηση ως ιδεολογικό και επικοινωνιακό εργαλείο για την ψήφιση και την εφαρμογή σωρείας αντεργατικών και αντικοινωνικών νόμων και ρυθμίσεων, προκειμένου να θέσουν στο γύψο κάθε μορφή αντικαπιταλιστικής αντίστασης. Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση φάσκει και αντιφάσκει, όμως καταφέρνει να ηγεμονεύει εν πολλοίς στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, καθώς μονοπωλεί την παραγωγή και την κίνηση των ειδήσεων στα ΜΜΕ που υπάγονται στα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Αποποιούμενη κάθε ευθύνη που της αναλογεί για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από μεριάς της, καθώς έχει αφήσει αθωράκιστο το στρατηγικά υποβαθμισμένο και υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σύστημα υγείας προς χάριν των ιδιωτικών πρωτοβουλιών και των κερδών τους, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει με στρεβλό τρόπο ως υπεύθυνους για τη διασπορά του ιού τη νεολαία, τους συνδικαλιστές, τους αναρχικούς και τους κομμουνιστές. Σε αυτήν τη διαπίστωση συνηγορούν, άλλωστε, όλες οι κατασταλτικές μέθοδοι στις οποίες έχει καταφύγει κατά τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Όσο συστέλλονται οι κεκτημένες λαϊκές ελευθερίες, τόσο διαστέλλεται ο αυταρχικός χαρακτήρας της κρατικής εξουσίας. Την Τρίτη 26/1/2021 ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, αποφασίζει την απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων ως τις 1/2/2021. Η ΕΛ.ΑΣ. επικαλείται υγειονομικά προσχήματα, για να δικαιολογήσει την απόφασή της και προβλέπει πρόστιμο 5.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα που πρόκειται να διοργανώσουν συγκέντρωση, 3.000 ευρώ πρόστιμο για τους διοργανωτές που αποτελούν φυσικά πρόσωπα και 300 ευρώ πρόστιμο για όσους και όσες συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις. Η ΕΛ.ΑΣ., καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης, τονίζει πως τα νέα αυτά απαγορευτικά μέτρα αφορούν την αποτροπή της διασποράς του ιού, καθώς υπάρχει προβληματισμός για την έξαρση των κρουσμάτων. Επιπλέον, διέρρευσε στα καθεστωτικά ΜΜΕ πως πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση μετά από σχετική πρόταση που κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Αργότερα, όμως, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της ΕΛ.ΑΣ.. Στην πραγματικότητα, όμως, θέλουν να μας «δουλεύουν» μπροστά στα μάτια μας, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την ανοχή της κοινωνίας στην εξελισσόμενη βαρβαρότητα που διέπει πλέον το σύνολο της καθημερινής μας ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες που έχουν στη δημόσια υγεία ο πραγματικός συνωστισμός σε χώρους εργασίας που συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς τις προβλεπόμενες υγειονομικές προϋποθέσεις, αδιαφορούν για το πάστωμα στα ΜΜΜ, τις ουρές και τον πανζουρλισμό στα εμπορικά καταστήματα, τους θρησκόληπτους που δεν μπορούν να αντέξουν δίχως να κοινωνήσουν από το ίδιο κουτάλι. Όποιος δεν αποτελεί αντίπαλο δέος για την κυβέρνηση και το σύστημα που αυτή υπηρετεί και όποιος βοηθά απερίσκεπτα και νωχελικά την κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας δεν αποτελεί υγειονομικό-πολιτικό κίνδυνο, αλλά αρωγό και συνένοχο για τη συνέχιση της κρατικής και καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. δεν επιλέχτηκε τώρα καθόλου τυχαία. Αποτελεί αντανακλαστική κίνηση του κράτους, για να αναστείλει τις επικείμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πρόκειται για τις πανελλαδικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις στις 28/1/2021, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, που παλεύουν, για να μην ψηφιστεί και εφαρμοστεί το νέο αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει πειθαρχικά συμβούλια, διαγραφές φοιτητών, ανώτατο όριο φοίτησης ν+ν/2, διπλή βάση εισαγωγής, κάρτες εισόδου, κάμερες και πανεπιστημιακή αστυνομία. Εν συνεχεία, στις 29/1/2021 έχει οριστεί πανελλαδική μέρα δράσεων και κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον πολιτικό κρατούμενο και απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιότυπο καθεστώς εξαίρεσης κατόπιν πιέσεων του κραταιού τζακιού της ΝΔ και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8/1/2021 και αιτείται τη μεταγωγή του από τις φυλακές Δομοκού, όπου μετήχθη παράτυπα, στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως προβλέπει άλλωστε ο νόμος, τον οποίο κουρελιάζουν και αθετούν αυτοί που βαυκαλίζονται με τη νομοκρατία του φιλελευθερισμού. Η επιχειρούμενη εξόντωση ενός αμετανόητου κομμουνιστή αγωνιστή είναι η αποτύπωση της εκδικητικότητας που τρέφουν προς το πρόσωπό του, αλλά και απέναντι στο ταξικό κίνημα και την επαναστατική προοπτική του, η ντόπια και υπερεθνική πολιτική και οικονομική ελίτ.

Η επίταση του κρατικού αυταρχισμού δεν πρόκειται να σταματήσει, αν η κοινωνική βάση δεν ορθώσει συλλογικά, αποφασιστικά και μαχητικά το ανάστημά της. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την πανδημία, για να «κόβει» και να «ράβει» όπως της «καπνίσει», ανάλογα με τις επιταγές των καπιταλιστικών συμφερόντων. Αν κανείς νομίζει πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι έκτακτα και πιλοτικά ένεκα κορωνοϊού, πλανάται οικτρά. Οι κυρίαρχοι αυτήν τη στιγμή αναμορφώνουν το συσχετισμό ισχύος που διέπει τον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό, βυθίζοντας όσους βρισκόμαστε στη βάση της κοινωνικής και παραγωγικής πυραμίδας στην υποτέλεια, τη φτώχεια και την ανέχεια. Επιχειρούν να διαγράψουν δια παντός κάθε εκδήλωση κοινωνικής δυσαρέσκειας και ταξικής διεκδίκησης. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί, διότι οι υλικές αντιθέσεις, τις οποίες οι κυρίαρχοι οξύνουν, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης. Η αντίσταση τώρα είναι καθήκον. Λόγους και αιτίες έχουμε. Η θέληση, η τόλμη, η αλληλεγγύη, η οργάνωση και ο συντονισμός των κινήσεών μας απαιτούνται, για να κάνουμε το επόμενο αποφασιστικό βήμα στην πορεία της σύγκρουσής μας με την καπιταλιστική ολιγαρχία και το πολιτικό της προσωπικό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΤΙΣ 28/1 ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΣΤΙΣ 29/1

 

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ

 

ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

 

Αναρχική Ομοσπονδία
Site: anarchist-federation.gr
email: [email protected]
Twitter: twitter.com/anarchistfedGr
Fb: facebook.com/anarxikiomospondia2015
Youtube: Αναρχική Ομοσπονδία
Πηγή: Anarchist-federation.gr