8 Δεκεμβρίου, 2022
από Anarchy Press
200 προβολές

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα ο ξεσηκωμός των Ρομά σε πολλές πόλεις και περιοχές της χώρας, ύστερα από τον εν ψυχρώ πυροβολισμό στο κεφάλι 16χρονου Ρομά από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ στην Δυτική Θεσσαλονίκη.

Στη Δυτική Αττική στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι, στο Ζεφύρι, στα Λιόσια, στον Κορυδαλλό, στην περιφερειακή Αιγάλεω, στο Χαλάνδρι (Μετρό Νομισματοκοπείου), στην περιοχή Αύλιζα, με πύρινα οδόφραγμα, εμπρησμούς λεωφορείων και καταστημάτων ελαστικών, επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, μολότοφ, αλλά και  με πυροβολισμούς από καραμπίνες (τραυματίστηκαν από σκάγια οι διοικητής της ΟΠΚΕ και άλλοι αστυνομικοί),  και επιθέσεις, στην Θεσσαλονίκη με επανειλημμένες εμπρηστικές επιθέσεις σε κτίριο της Οικονομικής Αστυνομίας, στο ΑΤ Δενδροποτάμου, στη Χαλκηδόνα, στην οδό Πόντου κοντά στο κτίριο της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών και στον καταυλισμό «Αγία Σοφία», στον δήμο Θερμαϊκού στο ύψος του καταυλισμού «Τσαΐρια», στο Κορδελιό, στα Δικαστήρια, στο Αγρίνιο στην Βέροια, στην Πάτρα, στις εθνικές οδούς Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών-Βεροίας κα.

Σοβαρά επεισόδια και καταιγισμός από μολότοφ στην Θεσσαλονίκη την 6η Δεκέμβρη, ημέρα επετείου της εξέγερσης του 2008 μ’ αφορμή την δολοφονία Γρηγορόπουλου, από αναρχικούς διαδηλωτές, που στήνουν πύρινα οδοφράγματα και επιτίθενται στις κατασταλτικές δυνάμεις στο κέντρο της πόλης.

Οι εξαγριωμένοι Ρομά ζητούν «δικαιοσύνη», απειλούν με αντίποινα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν σε περίπτωση μη προφυλάκισης του αστυνομικού, ενώ αναγγέλλουν μεγάλη κινητοποίηση για την αυριανή ημέρα, όταν και θα «κριθεί» η προφυλάκιση ή μη του «Κάλαχαν» (σημειωτέον ότι η δεύτερη σφαίρα σφηνώθηκε σε πόρτα ξενοδοχείου)… Ο 16χρονος Ρομά βρέθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι με αποτέλεσμα να τελεί υπό μηχανική υποστήριξη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ καύσιμα σε πρατήριο, ή αλλιώς για λιγότερα από 10 κιλά ψωμί, δίχως ν’ απειλήσει με όπλο, δίχως να ασκήσει με οποιοδήποτε τρόπο βία, απλά επειδή πάτησε γκάζι και απομακρύνθηκε χωρίς να πληρώσει…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ιδιοκτήτης του βενζινοπωλείου και ο υπάλληλος του είχαν ενημερώσει τους αστυνομικούς και το κέντρο, ότι δεν επιθυμούσαν να πιαστεί ο νεαρός. Οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι ο οδηγός του ταλαιπωρημένου αγροτικού ήταν ανήλικος, δεν κινδύνεψαν ούτε στιγμή, παρά τα δειλά ψέματά τους.

Το κράτος, ύστερα από την πρώτη έκπληξη (;) μπροστά στην έκταση και την ένταση των αντιδράσεων, φαίνεται να σκληραίνει την στάση του με τις γνωστές μεθόδους, δηλαδή με εφόδους στους καταυλισμούς, λάσπη μέσω των ΜΜΕ, και ενεργοποιώντας τις «προσωπικότητες» των Ρομά, ώστε να ηρεμήσουν τα «πνεύματα».

Η εξέγερση των Ρομά μοιάζει να χαλάει το λαμπρινό και εορταστικό κλίμα μιας απαστράπτουσας «ομαλότητας», δίχως την συνδρομή «ειδικής» επαναστατικής πρωτοπορίας, δίχως τις πλάτες της αντιπολίτευσης, δίχως για την ώρα διάθεση διαπραγμάτευσης του αιτήματος για την φυλάκιση του πιστολέρο της ομάδας ΔΙΑΣ. Δίχως να έχουμε καμία αυταπάτη για τις προθέσεις της «ανεξάρτητης δικαιοσύνης», ακόμα και όταν καμώνεται ότι «αφουγκράζεται» την κοινωνία, πιστεύουμε ότι εν προκειμένω η επίδειξη του λεγόμενου σκληρού κρατικού προσώπου δεν θα φέρει τα επιθυμητά για τους εξουσιαστές αποτελέσματα. Και ο λόγος είναι απλός. Οι εκρήξεις τους «ηφαιστείου» φαίνεται ότι μόλις έχουν ξεκινήσει και έπεται συνέχεια…
Πηγή: Anarchypress.wordpress.com