12 Ιανουαρίου, 2021
από Ελευθεριακή ψηφιακή βιβλιοθήκη
1,681 προβολές

Από τις νέες περιφράξεις του επιχειρηματικού πανεπιστημίου στις περικοπές του άμεσου μισθού∙ τις απλήρωτες υπερωρίες∙ την παρεμπόδιση της απεργίας∙ την απαγόρευση της δημόσιας συνάθροισης και την αστυνομοκρατία.

  • Με φόντο ένα καινούργιο «μνημόνιο».

Η κυβέρνηση αφού κατάφερε να εδραιώσει εν μέρει την πρακτική και την ιδεολογία της «ατομικής ευθύνης» και του «υπεύθυνου μενουμεσπιτισμού» την περασμένη άνοιξη –ιδεολογία που είχε σπεύσει να ενστερνιστεί ακόμα και μεγάλο κομμάτι της αριστεράς και του α/α χώρου– επανέρχεται σε αυτήν την τακτικής φύσης κίνηση με στόχο να εκτρέψει τη συζήτηση που είχε ήδη ξεκινήσει γύρω από τον κεντρικό σκοπό της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας: τη μετακύλιση του μεγαλύτερου δυνατού κόστους της αντιμετώπισής της στις πλάτες μας.

Με μια σημαντική διαφορά όμως. Η τωρινή χρήση της βιοπολιτικής του εγκλεισμού συνοδεύεται από μια έξαρση των πειθαρχικών μέτρων (βλ. διπλασιασμό των προστίμων και απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 9) και της κατασταλτικής βίας (βλ. ταυτόχρονες εκκενώσεις στο ΕΜΠ και την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου και άγριες επιθέσεις στους διαδηλώτες της 17ης Νοέμβρη από χιλιάδες μπάτσους, δελτάδες και ΕΚΑΜ), λόγω του ότι δυσκολεύεται πλέον να παρουσιάζει την κρατική επιλογή του λοκντάουν ως μια δήθεν αμερόληπτη αντιμετώπιση ενός ζητήματος «δημόσιας υγείας» που αποφασίζεται μέσα σε ένα πολιτικό κενό και ανεξάρτητα από τις, εν πολλοίς σπασμωδικές αλλά υπαρκτές, αντιδράσεις ενάντια στην υγιεινιστική αναβάθμιση της κοινωνικής πειθάρχησης.

kratiki diaxeirisi

  • Προκήρυξη που μοιράστηκε στην Ελευσίνα στις 10 Γενάρη 2021

Μπάτσοι όλων των ειδών έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή μας και οι κάτοικοι κινούμαστε διαρκώς με το άγχος μην μας την πέσουν. Αναγκαζόμαστε έτσι να κυκλοφορούμε το βράδυ μέσα από τα στενά και δανειζόμαστε σκύλους για να βγούμε μια γαμημένη βραδινή βόλτα, σε ένα   περιβάλλον που είναι ήδη αποπνικτικό από πολλές πλευρές.

Η πλευρά που αφορά το (μεγάλο) κομμάτι της ζωής μας που πουλάμε στα αφεντικά ―πλέον για ένα ξεροκόμματο, σε συνθήκες εντατικής εκμετάλλευσης, πολλές φορές υποδηλωμένοι αν  όχι εντελώς ανασφάλιστοι― δεν θα μπορούσε παρά να έχει την τιμητική της. Για ακόμα μία φορά, το χέρι του κράτους νίβει τα άθλια πρόσωπα μικρών, μεσαίων και μεγάλων εργοδοτών. Το κράτος, έχοντας διαλύσει τα σώματα επιθεώρησης εργασίας στηρίζει εδώ και μήνες την εργοδοτική αυθαιρεσία όσον αφορά την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και στην απόκρυψη κρουσμάτων, όπως άλλωστε πρόσφατα είχε συμβεί και στη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης.

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου γνωρίζει λοιπόν ότι τα αφεντικά αποκρύπτουν συστηματικά θετικά κρούσματα αφενός για να μην πληρώνουν τους εργαζομένους την άδεια ασθενείας που δικαιούνται, αλλά (κυρίως) για να μην παραλύσει η παραγωγή και η κυκλοφορία των εμπορευμάτων, να μην στερέψει η πηγή του κέρδους τους.

eleusina-parembasi

Συνέλευση ενάντια στη βιοεξουσία και την κλεισούρα
Πηγή: Manifestolibrary.noblogs.org