3 Μαρτίου, 2023
από Anarchy Press
1,818 προβολές

Από την Παρασκευή 3 Μαρτίου η μηνιαία αναρχική εφημερίδα ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ βρίσκεται σε περίπτερα της Αθήνας καθώς και στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο στα σημεία διάθεσης του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Ακολουθεί ο πρόλογος, του Κύκλου Σύνταξης, για αυτήν την έκδοση:

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνέχιση του πολέμου, που επιδιώκουν όλα τα εμπλεκόμενα (η λεγόμενη συλλογική Δύση στέλνει συνεχώς νέο οπλισμό κάθε είδους) ευθύνονται ήδη με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, δολοφονίες αμάχων, εκατοντάδες βιασμούς γυναικών, κοριτσιών και αγοριών, με βασανισμούς και δολοφονίες κρατουμένων και  πάνω από 8 εκατομμύρια πρόσφυγες και 5 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στο εσωτερικό της Ουκρανίας, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους, μεταξύ αυτών αρκετοί, για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Ακριβώς έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, η γη και τα οικοσυστήματα έχουν υποστεί ζημιές, οι πύραυλοι προκαλούν πυρκαγιές, το έδαφος και το νερό ρυπαίνονται, οι πυρκαγιές σε βιομηχανικές ζώνες εξαιτίας των βομβαρδισμών προκαλούν επιπλέον τοξική μόλυνση, με αχανείς καλλιεργήσιμες εκτάσεις να έχουν παραμείνει χέρσες, δάση να έχουν καεί και εθνικά πάρκα να έχουν καταστραφεί. Σε ό,τι αφορά την αποναρκοθέτηση, οι κατοικημένες περιοχές θα έχουν προτεραιότητα στην απομάκρυνση αδρανούς και ενεργού πολεμικού υλικού, με τα εθνικά πάρκα και τις περιοχές φυσικού κάλλους να περιμένουν τη σειρά τους, ίσως σε πολλά χρόνια από σήμερα. Τον περασμένο Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο οι δύο εμπόλεμες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό πυρηνικού αντιδραστήρα στη Ζαπορίζια, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αποκτά πρόσβαση στη ζώνη ασφαλείας του αντιδραστήρα μόλις τον Ιανουάριο.

«Η χώρα μας όμως δεν μπορεί επ’ ουδενί να ηττηθεί στο πεδίο των μαχών, ούτε στον οικονομικό τομέα, όπου η Δύση μάς έκλεψε τον χρυσό και το συνάλλαγμα, θέλοντας τον λαό μας να υποφέρει, αλλά, η οικονομία μας έχει αποδειχθεί μακράν πιο ισχυρή απ’ ό,τι νόμιζε η Δύση», επισήμανε σε πρόσφατή ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ίδια στιγμή ο Στέφεν Μάιστερ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Ανατολικής Ευρώπης στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (DGAP), ισχυρίζεται ότι με την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, «εκπνέει η ειρηνευτική τάξη που γνωρίζαμε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και παύει πλέον να υπάρχει συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη. Θεσμοί όπως ο ΟΑΣΕ είναι δυσλειτουργικοί. Aσφάλεια εκτός ΝΑΤΟ δεν θα υπάρχει για το άμεσο μέλλον». Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι «Δεδομένου πως η Δύση δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία και οι κυρώσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής αποκόψει τη Ρωσία από την τεχνολογία, αυτός ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια», προβλέποντας τέλος ότι η ρωσική επίθεση θα τελειώσει σε 6-8 εβδομάδες και θα ακολουθήσει ουκρανική αντεπίθεση την άνοιξη, με μόνο περιορισμένα εδαφικά κέρδη.

Η ήττα της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι επιλογή τονίζει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στην βελγική εφημερίδα Le Soir και επισημαίνοντας ότι «μια ήττα για την Ουκρανία σημαίνει μια πιο εύθραυστη Ευρώπη, έναν λιγότερο ασφαλή και λιγότερο σταθερό κόσμο. Αυτό που διακυβεύεται είναι το διεθνές δίκαιο. Τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία».

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «Αν όλοι γνώριζαν ότι ο Πούτιν επρόκειτο να εισβάλει στη χώρα μας, γιατί δεν επέβαλαν κυρώσεις; Είναι απολύτως γελοίο όταν όλοι μάς υπερασπίζεστε δημόσια αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να αποφύγετε τις κυρώσεις ή να κρατάτε όπλα. Το βλέπω ως βρώμικη πολιτική: ξέρετε ότι η Ρωσία χάνει ιστορικά αυτόν τον πόλεμο, αλλά εξακολουθείτε να αρνείστε να βοηθήσετε την Ουκρανία για την περίπτωση που – με πιθανότητα 1% – η Ρωσία κερδίσει. Γιατί τότε μπορείς να πεις στον Πούτιν: ‘‘Θυμάσαι; Επιβράδυνα λίγο τότε!’’. Και αυτό ακριβώς δεν μου αρέσει στην πολιτική: να μιλάς για αξίες και μετά να τις υποτιμάς με τις πράξεις σου».

Ένα είναι σίγουρο. Οι ύαινες της παγκόσμιας κυριαρχίας για μιαν ακόμη φορά δεν έχουν το παραμικρό δισταγμό στο δρόμο της επαναδιευθέτησης της παγκόσμιας τάξης. Οι δυο παγκόσμιες ανθρωποσφαγές που έχουν προηγηθεί το αποδεικνύουν περίτρανα.

Μάρτιος 2023

Τα θέματα αυτού του φύλλου:

Επιδρομές στο πολιτικό σκηνικό: -ΤΑ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ.

Λίβανος: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ενάντια στις τράπεζες και το πολιτικό προσωπικό.

Αίγυπτος: Ολοταχώς προς κατάρρευση και χρεωκοπία.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Ο Εκλογικός Θίασος και το Σκιάχτρο της Πολιτικής Αστάθειας.

Η Βίκυ και οι νέοι δρόμοι της ανάπτυξης.

Κοινή Δήλωση από Αναρχικούς στην Τουρκία σχετικά με τους σεισμούς.

Είναι; Παριστάνουν; ή μήπως μας θεωρούν βλάκες; Ηλεκτροκίνηση, Ορυκτά και LNG.

50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΝ ΦΛΕΒΑΡΗ ΤΟΥ 1973.

Η Πανσπουδαστική Νο 8, το ΚΚΕ και η «κομματική αλήθεια», 50 χρόνια μετά!

ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ: ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΧΙΑ.

Οι ανταγωνισμοί και τα τοξικά δηλητήρια της εξουσίας: Όταν το Οχάιο πυρπολήθηκε με τοξικά χημικά.
Πηγή: Anarchypress.wordpress.com