2 Οκτωβρίου, 2022
από Ypoga K94
208 προβολές

Η ενασχόληση με την τέχνη και ειδικότερα με τις μορφές που συμπεριλαμβάνουν την εμβάθυνση στην κίνηση του σώματος, αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την ατομική εξερεύνηση των δυνατοτήτων του σώματος, αλλά και της υλοποίησης της σκέψης.
Ο σύγχρονος χορός από τη γέννησή του, τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα, υπήρξε κίνημα ανατρεπτικό και βαθεία πολιτικό, μιας και κατάφερε σε καιρούς κοινωνικά ασταθείς (οικονομικό κραχ, γέννησης ενός ενεργού φεμινιστικού κινήματος κλπ) να ‘’αποδομήσει’’ την τεχνική, τις κοινοτυπίες, τα έργα των παραστάσεων, τα πρότυπα και τις δογματικά ιεραρχημένες σχέσεις δασκάλου-μαθητευόμενου ή χορευτή-θεατή, που είχε εδραιώσει ο κλασικός χορός για αιώνες.
Οι όροι φυσικά έχουν αλλάξει από τότε και το είδος καταλήγει να ιδρυματοποιείται όλο και περισσότερο και να ενσωματώνεται στην ιδεολογία του εμπορεύματος, να πνίγεται σε επιχορηγήσεις και πιστοποιήσεις και τις σχέσεις μεταξύ μαθητή και δασκάλου, δασκάλου και επιχειρηματία-σχολάρχη, σχολάρχη και Υπουργείου Πολιτισμού κ.λπ., φυσικά για να καταλήξει και αυτό, όπως τόσες μορφές έκφρασης που δημιουργήθηκαν εν μέσω καπιταλισμού, να αποτελεί εργαλείο στα χέρια της κρατικής εκπαίδευσης, επιχειρηματιών, ιδιωτικών φορέων και μιας καλλιτεχνικής ελίτ. Τώρα πια, μια κάποτε αναζωογωνητική και απελευθερωμένη εξέλιξη του χορού εμφανίζεται ως ένα εναλλακτικό εμπόρευμα προς κατανάλωση και εκγύμναση των τετρακεφάλων.
Έχοντας πάντα λοιπόν τη διάθεση να δημιουργήσουμε ρωγμές στην διαδικασία εκπαίδευσης του χορού που διέπεται από τις σχέσεις ιεράρχησης μεταξύ ατόμων και της διαμεσολάβησης του χρήματος, που προτείνεται από τα πάνω, εντάσσουμε τον σύγχρονο χορό και τον αυτοσχεδιασμό στην κουλτούρα της αυτομόρφωσης και της αναζήτησης της ατομικής και συλλογικής κίνησης των σώματων. Θέλοντας να μείνουμε έξω και από το εγκαθιδρυμένο πια μοτίβο του εναλλακτικού, του δήθεν αντισυστημικού και του τσάμπα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε σχέσης αλληλεπίδρασης των σωμάτων και των ιδεών μας, συνδιαμορφώνοντας τις συνθήκες και την πορεία του μαθήματος, ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων που θα το απαρτίζουν.
Μια γνωριμία με την τεχνική του σύγχρονου χορού και διαφορετικών ‘’συστημάτων’’ κίνησης και την αποδόμηση τους αμέσως ύστερα μέσω του αυτοσχεδιασμού, θα μας δώσει κλειδιά σκέψης, ελεύθερης αλλά συνειδητής έκφρασης και την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με κάθε δυνατό μέσο(και κυρίαρχο το ίδιο το σκαρί μας), σε ένα πλαίσιο αυτοοργάνωσης, συλλογικότητας και οριζόντιων σχέσεων.
Η λογική της ελεύθερης συνεισφοράς θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτό το ‘’πείραμα’’ στηρίζοντας την Υπόγα και πιθανές ανάγκες του ίδιου του μαθήματος.
Αυτό λοιπόν είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα για τα άτομα που θέλουν να εξερευνήσουν κινησιολογικά, που αγαπούν ήδη το χορό ή που είναι περίεργα να μάθουν πως μπορεί το αποστειρωμένο να ξαναγίνει ευέλικτο, δημιουργικό και αυτοτροφοδοτούμενο μακρυά από τις λογικές της τελειότητας της κίνησης και φυσικά του κέρδους και της εκμετάλλευσης.
Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο στις 14:00 – 16:00, ξεκινώντας από 5 Νοέμβρη.
Στείλτε μέιλ στο [email protected] για την εκδήλωση ενδιαφέροντος
Πηγή: Ypogak94.noblogs.org