182 προβολές

Γράφει μία εκ των καταληψιών

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Έτσι από εδώ και πέρα θα έπρεπε ν’ αναφερόμαστε στην εκδίωξη των δυνάμεων καταστολής από τον λόφο Καστέλι, στην απελευθέρωση της επί 9 μήνες κλειδαμπαρωμένης Rosa Nera, στο πάγωμα της ξενοδοχοποίησης του “μπαλκονιού των Χανίων”. Η ανακατάληψη όχι μόνο της Rosa Nera, λοιπόν, αλλά και ολόκληρου του λόφου Καστέλι ήταν δίκαια και έγινε πράξη. Αυτή ήταν η αντίδραση όλης της κοινωνίας όταν μαθεύτηκαν τα ευχάριστα νέα στην πόλη, αλλά και πανελλαδικά. “Μπράβο παιδιά”, “Επιτέλους!”, αυτή ήταν η αντίδραση των περαστικών και των θαμώνων των καφενείων στην παλιά πόλη λίγη ώρα μετά την ανακατάληψη. Σηκωμένες γροθιές και κόρνες από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Μια μεγάλη ανακούφιση από τους κατοίκους της παλιάς πόλης για το πάγωμα της δημιουργίας ενός ακόμα ξενοδοχείου στα ήδη τουριστικοποιημένα σοκάκια του παλιού λιμανιού.

Τώρα μπορούν πια όλοι και όλες να εισέλθουν στην αυλή. Να πιουν έναν καφέ, μια μπύρα, να ξεναγηθούν στο κτίριο, να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του χώρου. Ο λόφος είναι ξανά ένα ανοιχτό κοινωνικό κέντρο, με πιο διευρυμένους, μετωπικούς και πλουραλιστικούς όρους. Είναι ένας χώρος όπου θα μπορούν όλες οι συλλογικότητες, οι οργανώσεις, οι σύλλογοι και τα σωματεία να συζητούν, να συντονίζονται και να οργανώνουν την πάλη μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια, για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, για τον τερματισμό αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Είναι ένας χώρος που η καλλιτεχνική δημιουργία θα μπορέσει ξανά να βρει τόπο να εκφραστεί. Είναι ένας χώρος αγώνα, δημιουργικότητας και έκφρασης. Και αυτό ακριβώς έκανε όλα τα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια να χαμογελούν το Σάββατο το μεσημέρι.

Μόνο που κάποιοι δε χαμογέλασαν, αλλά κατσούφιασαν και σκύλιασαν. Και βάλθηκαν στον αγώνα για τη διασπορά fake news και την κατασυκοφάντηση της κατάληψης. Λογικό είναι, θα πούμε, είναι πολλά τα λεφτά Βασίλη… Οι θυμωμένες ρυτίδες, λοιπόν, στο πρόσωπο του Βασίλη Διγαλάκη το Σάββατο το μεσημέρι, ενώ έτρωγε λίγα μέτρα πέρα από την (ανα)κατάληψη, προαναγγέλλουν το όργιο λασπολογίας που έμελλε ν’ ακολουθήσει. Όλο το κυβερνητικό σκυλολόι, από κοινού με την Σύγκλητο και το σωματείο των αφεντικών στην πόλη έχουν εξαπολύσει δριμεία επίθεση καλώντας ευθέως την αστυνομία να εισβάλλει βίαια στον απελευθερωμένο χώρο και ξετυλίγοντας μια φαρδιά πλατιά κόκκινη μοκέτα για να ισοπεδώσει τα πάντα στο διάβα της η εταιρία-φάντασμα Belvedere (και οι ντόπιοι συνεργάτες της). Σε αυτό δε θα μπορούσαν να μη συμβάλλουν και η συντριπτική πλειοψηφία των καθεστωτικών ΜΜΕ, τα οποία από το πρώτο λεπτό της ανακατάληψης είτε έλαμψαν δια της σιωπής τους, είτε βάλθηκαν να κάνουν την νύχτα μέρα, σκάβοντας και τον ίδιο τους το λάκκο, αφού πλέον μπορούν να κατατάσσονται στα site διασποράς fake news.

Αυτοί οι ανεπάγγελτοι που ζουν από κρατικό χρήμα πάππου προς πάππου και που έχουν ξεπουλήσει κάθε δημόσιο χώρο και τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που μας έχουν χρεώσει ως το λαιμό για τα χαϊλίκια, τις κομπίνες και τα σκάνδαλά τους, εγκαλούν τους/τις καταληψίες για ιδιοποίηση δημόσιου χώρου. Αυτοί που ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία στους κολλητούς τους με αδιαφανείς διαδικασίες εν μέσω οσμής σκανδάλου, εγκαλούν τους/τις καταληψίες για παραβίαση της νομοθεσίας. Η χυδαιολογία τους δεν έχει όριο. Αυτοί που τσιμέντωσαν τις τουαλέτες της Rosa Nera και ονειρεύονταν πισίνες σε αρχαιολογικούς χώρους, διασπείρουν ψέμματα περί μη στατικότητας του κτιρίου και φθορές σε μνημείο. Βρώμικο ρόλο όμως σε αυτή την ιστορία έρχονται να παίξουν και όσοι “επώνυμοι” ή μη αυτοαποκαλούνται “πολέμιοι τόσο της κατάληψης όσο και του ξενοδοχείου”. Ας είμαστε ειλικρινείς, όσοι ζητούν εκκένωση του χώρου, ζητούν την ξενοδοχοποίησή του. Αυτό πρέπει να το χωνέψουμε. Έχει αποδειχτεί περίτρανα πως ο χώρος αν δεν είναι κατειλημμένος, θα είναι ιδιωτικοποιημένος ή κλειστός. 9 μήνες τώρα αυτό γινόταν. Και ευτυχώς προλάβαμε και τον κάναμε ξανά δημόσιο πριν μπουν οι μπουλντόζες μέσα και αρχίζουν να σκάβουν πισίνες. Η πόλη βρίθει από εγκαταλελειμμένα κτίρια (δημόσιας περιουσίας ή μη). Όλοι οι θεσμικοί φορείς και οι πρωτοβουλίες που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική αναβάθμιση αυτού εδώ του τόπου, ας ανοίξουν ένα από τα δεκάδες άδεια κτίρια. Ο λόφος Καστέλι, δεν είναι πια άδειος και ήδη από το Σάββατο αξιοποιείται. Όσοι συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι της αξιοποίησης του λόφου, είτε με κέντρα καινοτομίας, είτε με ιστορικά αρχεία, είτε με αράχνες σε άδεια κτίρια, μάλλον δεν διέπονται από ανιδιοτέλεια. Ποιος ξέρει, ίσως κι αυτοί κάποτε γίνουν προϊστάμενοι στην ΕΡΑ Χανίων. Ή υφυπουργοί Παιδείας.

Μια εκ των καταληψιών,

Άννα Μ.
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com