14 Ιουλίου, 2022
από ΑΠΑΤΡΙΣ Εφημερίδα Δρόμου
152 προβολές

“Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, αιολική λαίλαπα”, σημειώσεις πάνω στην φυσικοποίηση της υποτίμησής μας, Αυτόνομη Συλλογικότητα Εύβοιας
“Σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών και της δυναμικής του κάθε ζητήματος, διάφοροι δημοσιολογούντες ή και πρωθυπουργοί, την ώρα που τα μηδενικά λειτουργικά μέσα πυρόσβεσης τους, μεθόδευαν το κάψιμο του δάσους της Βόρειας Εύβοιας, την γενοκτονία εκατομμυρίων ζώων και την καταστροφή των ζωών χιλιάδων ανθρώπων, μας είπαν πως για όλα αυτά φταίει ένα φυσικό φαινόμενο: η κλιματική αλλαγή. Άλλωστε για τον ίδιο λόγο λένε πως πρέπει να υπομένουμε πάνω από τα κεφάλια μας να λειτουργούν αιολικά εργοστάσια ύψους 185 μέτρων ή να υπομένουμε την καταστροφή παρθένων δασών και ανέγγιχτων από τον άνθρωπο οικοσυστημάτων…”

(κομμάτι από το οπισθόφυλλο της μπροσούρας).

‘’Οψεις μεταπολεμικής δημοκρατίας (με αφορμή τη δίκη της Xρυσής Aυγής)’’,

Π.Πέτκας, εκδ. Πανόπτικον.

Ποιές είναι οι πολιτικές συγγένειες μεταξύ δεξιάς και ακροδεξιάς;
Σε ποιον βαθμό η αστική δικαιοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός και σε ποιον βαθμό προσαρμόζεται στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα και αντανακλά απλώς τις ταξικές αντιθέσεις της κοινωνίας;
Πώς αποτυπώθηκαν οι υπόγειες διαδρομές κράτους-παρακράτους-δικαιοσύνης στις αίθουσες των δικαστηρίων στην μεταπολεμική Ελλάδα;
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η ανά χείρας μονογραφία, με αφορμή την “δίκη της Xρυσής Aυγής”.

‘’Δε θέλω να κάτσω ήσυχος’’, V. Giacopini, εκδ.

Ελευθεριακή Κουλτούρα.

Μια βιογραφία σαν μυθιστόρημα του Ιταλού επαναστάτη Ερρίκο Μαλατέστα, δια χειρός Βιτόριο Τζακοπίνι, συγγραφέα και δημοσιογράφου.

‘’Deniz Naki, και άλλες ιστορίες ποδοσφαίρου και αντίστασης από την Τουρκία και το Κουρδιστάν’’, εκδ. Δαίμων του Tυπογραφείου.

“1995, δύο ρωγμές στη πόλη και κάποια χρόνια πριν’’, εκδ. Δαίμων του Τυπογραφείου. Η ιστορία μιας απεργίας πείνας και μιας κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1995.

‘’Κατάμαυρη μαγεία, μια ιστορία πολιτικής, jazz, μεταφυσικής και ανταρτοπόλεμου΄΄,

εκδ. Δαίμων του Τυπογραφείου.

‘’Simenon Reloaded’’,

εκδ. Δαίμων του Τυπογραφείου.

‘’Εχω μια βόμβα για το καθένα σας. Η εκδίκηση του Σιμόν Ραντοβίσκι’’,

εκδ. Δαίμων του Τυπογραφείου.

‘’Κράτος εναντίον Κομμούνας, δίκαιο, επαναστάσεις και πολιτικά ‘’εγκλήματα’’ δια μέσω των αιώνων’’,Π. Ρούπα,

εκδ. Ελεύθερος Τύπος.

Η έρευνα για την ιστορία του πολιτικού ‘‘εγκλήματος’’ την περίοδο της κρατικής εξουσίας, αφενός είναι ταυτόσημη με την έρευνα των κοινωνικών αγώνων και κυρίως, των επαναστάσεων αφετέρου δείχνει πως τα πολιτικά ‘‘εγκλήματα’’ δηλώνουν τη δυναμική επάνοδο στην κοινωνική ζωή του φυσικού δικαίου και της πραγματικής ισότητας των ανθρώπων, που ειδικά κατά την εκδήλωση των επαναστάσεων αναβλύζει ορμητικά σαν λάβα ηφαιστείου από τα έγκατα της ιστορίας και αναζητά την επαναθεμελίωσή του ξανά και ξανά στην εξισωτική κοινωνική οργάνωση με πυρήνα την κομμούνα. Η ελεύθερη κομμούνα, ο κοινωνικός χώρος που πραγματώνεται η ισοκρατία σε κάθε επίπεδο και που προϋπήρχε της κρατικής εξουσίας ως θεσμός, δέχτηκε τη βία του κράτους για να υποταχτεί σε αυτό και να διαλυθεί. Όμως μέσω των επαναστάσεων αναδύεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο της ιστορίας με μια μεγάλη ποικιλία μορφών, ανάλογα με τις κοινωνικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και της κάθε εποχής όπου οι επαναστάσεις εκδηλώνονται. Η ‘‘τύχη’’ που σε κάθε επανάσταση έχουν οι κομμούνες, η αποκέντρωση της εξουσίας στο κοινωνικό πεδίο που αυτές πρεσβεύουν και η άμεση δημοκρατία που συνιστά δομικό τους στοιχείο, εξαρτάται από τον βαθμό της πολιτικής ετοιμότητας που έχουν οι επαναστατημένοι λαοί να οργανώσουν άμεσα μια ισοκρατική κοινωνία παράλληλα με τη θεσμοθέτηση του δικού τους κοινωνικού δικαίου και πριν η συγκεντρωτική κρατική εξουσία καταφέρει να ανασυγκροτηθεί και να τις συνθλίψει, συνθλίβοντας παράλληλα και την ίδια την επανάσταση’’.

“Ελευθεριακές σχέσεις και σεξουαλικότητα, μια απελευθερωτική προοπτική’’,

εκδ. Δυσήνιος Τύπος.

Η παρούσα έκδοση είναι προϊόν της ανάγκης κατάθεσης μιας ολοκληρωμένης θέσης σε σχέση με τις σχέσεις, τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική επαφή σε μια απελευθερωτική οπτική που οραματίζεται την κοινωνική επανάσταση και την ελεύθερη κοινωνία.

‘’Το βάρος των νεκρών’’,

εκδ. Σχολή Κακών Παιδιών.

Mία (αυτο)κριτική ματιά πάνω στα ζητήματα των ασφαλών χώρων, των ταυτοτήτων, των προνομίων αλλά και των κινημάτων των υποκειμενικοτήτων των 70’s, με αφορμή (και) μία διαδήλωση του 2017 ενάντια στον σεξιστικό συρφετό που κατέκλυσε τη δημόσια σφαίρα την περίοδο ψήφισης του νομοσχεδίου σχετικά με την ταυτότητα φύλου.

“Αταμάνσα, οι Μαύρες Φρουρές και η Μαρία Νικιφόροβα’’, Μ. Archibald,

εκδ. ‘’όσα είπαμε παλιά ισχύουν’’.

Καταγραφή της ζωής και της εποχής που έζησε και έδρασε η Μαρία Νικιφόροβα, Ουκρανή αναρχική επαναστάτρια. Διακινείται χέρι με χέρι, σε στέκια και καταλήψεις, με ελεύθερη συνεισφορά.

Ποίηση συνελεύσεων’’, Ν. Χρηστίδης.

Συλλογή ποιημάτων, από τα Γιάννινα. Διακινείται χέρι με χέρι, σε στέκια και καταλήψεις, με ελεύθερη συνεισφορά.

‘’15 χρόνια Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, από τη θεωρία στη πράξη’’,

ΣΒΕΟΔ.

“no war but the class war (σχετικά με τον πόλεμο στην Oυκρανία)”, KRAS &Třídní Válka,

Συνέλευση Eνάντια στη Bιοεξουσία & την Kλεισούρα.
Πηγή: Apatris.info