3 Απριλίου, 2021
από Anarchy Press
10 προβολές

Στις 29/3/21 με άρθρο του στην εφσυν ο βουλευτής Σύριζα Εύβοιας Β. Αποστόλου παίρνει θέση στο ζήτημα των ανεμογεννητριών που εγκαθίστανται ή προβλέπεται να εγκατασταθούν στο νησί της Εύβοιας. Η αντίδραση της Εύβοιας στις νέες ανεμογεννήτριες, είναι ο τίτλος του άρθρου και αναπτύσσεται επιχειρηματολογία σχετικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με το χωροταξικό σχεδιασμό, τις περιοχές natura, τον ρόλο της ΡΑΕ, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τη στάση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας. Το άρθρο με μια πρώτη ματιά μοιάζει να θέτει εύστοχα ερωτήματα και προβληματισμούς έχοντας προφανώς την πρόθεση να πάρει «κεφάλι» σε μια σειρά πολλαπλών παρεμβάσεων, δράσεων και κειμένων. Είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα;

«Αντιδρούμε», εξηγεί ο βουλευτής Ευβοίας του Συριζα «για τους παρακάτω λόγους»:

1) Γιατί έχουμε ήδη καλύψει τη συμβολή μας στον εθνικό στόχο για αιολική ενέργεια εδώ και χρόνια με την εγκατάσταση 34 γιγαντιαίων πάρκων που έχουν χωροθετηθεί στη νότια Εύβοια.

2) Γιατί ένα μέρος των ανεμογεννητριών θα εγκατασταθεί σε περιοχές Natura, αλλά και σε περιοχές, όπου υπάρχουν ένα πλήθος άλλων πραγμάτων ιδιαίτερης και μοναδικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής αξίας.

3) Γιατί ακόμη και η ίδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η ΡΑΕ) έχει αποδεχθεί ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση του υπάρχοντος Ειδικού Χωροταξικού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

4) Γιατί είναι αδιανόητο αυτό που κάνει η ΡΑΕ να προτείνει ως θέσεις για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, δηλαδή ουσιαστικά το νέο Ειδικό Χωροταξικό, τις θέσεις που υποδεικνύουν οι επενδυτές. Πρόκειται για μεθόδευση που προκαλεί τις τοπικές κοινωνίες.

5) Για να αποτρέψουμε τόσο το άνοιγμα ενός ακόμη παραθύρου για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές, όσο και την προκήρυξη διαγωνισμών για έργα, πριν από την ολοκλήρωση των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών.

6) Γιατί αν στις υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες προστεθούν άλλες 91 νέες και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων θα αλλάξει η φυσιογνωμία της Εύβοιας.

7) Γιατί η άποψη ότι η εγκατάσταση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει απασχόληση δεν μπορεί να σταθεί, αφού όλα τα εξαρτήματα θα εισάγονται έτοιμα και ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης δεν θα ξεπεράσει τα 2 έως 3 χρόνια και

8) Γιατί θέλουμε να στηρίξουμε την τεράστια περιβαλλοντική βαρύτητα του φυσικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στη παραγωγική της ανασυγκρότηση, μέσα από τη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού χώρου με τον αγροτοτουριστικό. Όλες αυτές οι αντιδράσεις μας γνωρίζουμε ότι θα αναμετρηθούν με συμφέροντα που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που τρέχουν.»

Είναι φανερό ότι ο πρώτος λόγος (1) που αντιδρά ο βουλευτής του Συριζα μόνο αντίδραση δεν εκφράζει στην καταστροφή που ήδη έχει συντελεστεί από τα 34 γιγαντιαία αιολικά πάρκα, την οποία αποδέχεται και αναγνωρίζει «ως συμβολή στον εθνικό στόχο». Τί μας λέει ο συριζαίος βουλευτής; Ότι καλώς κατασκευάστηκαν τα δεκάδες αυτά αιολικά πάρκα. Ε!, να μην το «παρακάνουμε» κιόλας. Εκτός και αν επανεκλεγεί ο Συριζα οπότε μάλλον θα το ξανασκεφτούν και αυτό το ενδεχόμενο.

Στην ίδια γραμμή και ο έκτος λόγος (6) «αντίδρασης» όπου ο Β. Αποστόλου «αντιδρά», «γιατί αν στις υπάρχουσες 350 ανεμογεννήτριες προστεθούν άλλες 91 νέες και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων θα αλλάξει η φυσιογνωμία της Εύβοιας». Μα και οι 350 ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες, όχι μόνο τυγχάνουν, επίσης, τεραστίων διαστάσεων, αλλά έχουν ήδη αλλάξει την φυσιογνωμία της Εύβοιας, πράγμα που όπως είδαμε αποδέχεται ως «εθνικό στόχο» ο «αντιδρών», για σαφώς αντιπολιτευτικούς λόγους, βουλευτής.

Όμως, ταυτόχρονα, θυμηθήκαμε, επίσης, μια παρέμβαση του κ. Αποστόλου, στα πλαίσια ετήσιας ευβοϊκής οικογιορτής στη Χαλκίδα, πριν από 11-12 χρόνια, σε εισήγηση ενάντια στις Βιομηχανικές ΑΠΕ και τον «πράσινο» καπιταλισμό, να αναρωτιέται: «οκ, ενάντια στο λιγνίτη σωστά. Γιατί ενάντια στην πράσινη ενέργεια; Τί ενέργεια θέλετε;» Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί η επέλαση των ΒΑΠΕ δεν έγινε μόνο με ευθύνη των κυβερνώντων και των αντιπολιτευόμενων, αλλά και την αμφιταλάντευση και ολιγωρία αρκετών περιβαλλοντικά ευαίσθητων ανθρώπων. Οι οποίοι πίστεψαν στην «πράσινη» ενέργεια ως απάντηση στη «μαύρη» και δεν τη διέκριναν(;) ως μια άλλη προβιά του κεφαλαίου. Κάλλιο, όμως, αργά παρά ποτέ.

Αναρχικός Πυρήνας Χαλκίδας
Πηγή: Anarchypress.wordpress.com