30 Ιουνίου, 2021
από Athens Indymedia
225 προβολές

post image

Σήμερα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο σημείο που την Τρίτη 29 Ιουνίου, τραυματίστηκε ένας 44χρονος μετανάστης οικοδόμος αλλά και σε πλατείες και εργοτάξια του Ευόσμου και του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ο 44χρονος έπεσε εχθές στις 16.00 το μεσημέρι με τον τόπο να βράζει, από τη σκαλωσιά ύψους δύο μέτρων σε, υπό κατασκευή, καφετέρια στην Καραολή και Δημητρίου στον Εύοσμο.

Την ίδια μέρα ένας εργαζόμενος στην Κέρκυρα τραυματίζεται σοβαρά κόβοντας το χέρι του όταν σπάει η μεγάλη επιφάνεια γυαλιού που κουβαλούσε, ενώ στην Μαυροράχη Λαγκαδά τραυματίζεται οδηγός τράκτορα που αναποδογυρίζει.

Στις 27 Ιουνίου στον Πύργο ένας 56χρονος χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος χάνει τη ζωή του αφού κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης, ενώ στις 22 Ιουνίου 50χρονος φορτοεκφορτωτής τραυματίζεται στο γόνατο μέσα σε πλοίο κατά τη διάρκεια πρόσδεσης φορτίου σε γερανοφόρο όχημα. Λίγες μέρες πριν, ένας ακόμα εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η πανδημία αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για τους καπιταλιστές ώστε να εντατικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία και να γίνουν ακόμα πιο αδίστακτοι αδιαφορώντας όλο και πιο κυνικά για την τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που νόσησαν από τον ιό Covid-19 στα ανοιχτά εργοστάσια και στις αποθήκες που δεν δήλωναν τα κρούσματα και δεκάδες αυτοί που σακατεύτηκαν ή και δολοφονήθηκαν μέσα σε χώρους δουλειάς.

Με το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου την προηγούμενη εβδομάδα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Την ίδια στιγμή οι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000.000, οι απολύσεις γίνονται στο σωρό, τα ωράρια ελαστικοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, τα μέτρα προστασίας δεν τηρούνται πουθενά και υποβαθμίζεται το σώμα επιθεώρησης εργασίας που θα έπρεπε να ελέγχει την εφαρμογή τους, οι απεργίες θα κρίνονται παράνομες και όσοι συμμετέχουν στα σωματεία τους θα φακελώνονται.

Κι όμως, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της 10ης αλλά και της 17ης Ιούνη, η κινητικότητα σε πολλούς χώρους δουλειάς, η ίδια η μιζέρια που απλώνεται και κυριαρχεί προσωρινά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων προλετάριων θα γεννήσουν νέες μορφές οργάνωσης της εργατικής τάξης, νέους δρόμους πάλης, νέες αφορμές για την αντεπίθεση μας.

Ειδικά αυτές τις ημέρες με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν σε μεταλλοβιομηχανίες, οικοδομές, αποθήκες, λιμάνια, αμπάρια, πάνω σε μηχανάκια ή μέσα σε φορτηγά που μετατρέπονται σε καμίνια με τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων να αυξάνεται.

Οι εργαζόμενοι/ ες, οι γείτονες και οι γειτόνισσες, ο λαός, να επιβάλλει το κλείσιμο των επιχειρήσεων εκείνων που, εν μέσω καύσωνα, βάζουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων σε δεύτερη μοίρα με ταυτόχρονη πληρωμή του ημερομισθίου στους εργαζομένους. Για να μη θρηνήσουμε άλλους από τους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους και τους συναγωνιστές μας για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Για να μη στάζουν αίμα οι σκαλωσιές, για να μην συνηθίσουμε στο θάνατο των ανθρώπων της τάξης μας, οργανωμένοι/ες στα σωματεία μας να διεκδικήσουμε:

Μέτρα προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς

Παύση υπαίθριων εργασιών μέσα σε συνθήκες καύσωνα

Μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις στους μισθούς

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών)
Πηγή: Athens.indymedia.org