20 Δεκεμβρίου, 2021
από Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera
258 προβολές

(Αυτοπαρουσιαστικό)

Η ομάδα βιβλιοκαφενείου-καφές και αντιπάθεια είναι μια από τις δεκάδες δομές που δημιουργήθηκαν μετά την ανακατάληψη της Rosa Nera αλλά και ευρύτερα της κορυφής του λόφου Καστελί, τον Ιούνιο του 2021.

Κοινή συνισταμένη των μελών της είναι η αγάπη για το βιβλίο, το σκάλισμα της ιστορίας και η αναζήτηση θεωρητικών εργαλείων χρήσιμων για το ανταγωνιστικό κίνημα. Επίσης, αναζητούμε τη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος σε όλες τις γωνιές του κόσμου και προσπαθούμε μέσα από το βιβλίο να αντλήσουμε συμπεράσματα προς χρήση στους αγώνες και τα κινήματα του σήμερα.

Η ομάδα είναι ανοιχτή για όλους και όλες και αρμοδιότητά της είναι να επιλέγει θεματικές βιβλίων που απασχολούν τα μέλη της, το κίνημα και την κοινωνία ευρύτερα, να συζητά και να οργανώνει μια μικρή εισήγηση για κάθε βιβλιοκαφενείο, την οποία αναλαμβάνουν κυκλικά τα άτομα που την απαρτίζουν. Την περίοδο που γράφτηκε αυτό το κείμενο [Νοέμβρης 2021] βρισκόμαστε στην δεύτερη θεματική, η οποία είναι ο αντιφασισμός [1η θεματική: έμφυλο ζήτημα].

Τι εννοούμε βιβλιοκαφενείο;

Μια βιβλιοπαρουσίαση σε χαλαρή δομή, χωρίς τον διαχωρισμό εισηγητών-κοινού. Όλα τα άτομα που παρευρίσκονται κάθονται σε κύκλο και παρέα με τον καφέ τους, συζητούν γύρω από ένα βιβλίο, για την περίοδο την οποία εξετάζουμε κάθε φορά, τις προεκτάσεις του στο σήμερα και ότι άλλο προκύψει από την κουβέντα.

Δεν είναι απαραίτητη η ανάγνωση του βιβλίου πριν από το καφενείο, αλλά επιθυμητή. Γι’ αυτό τον λόγο προσπαθούμε ν’ ανακοινώνουμε κάποιες βδομάδες νωρίτερα την επόμενη παρουσίαση. Φροντίζουμε τα βιβλία που επιλέγονται να είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος και να είναι προσβάσιμα είτε μέσω των κινηματικών βιβλιοπωλείων της πόλης, είτε σε ηλεκτρονική μορφή [δωρεάν].

Τα βιβλιοκαφενεία γίνονται μία φορά το μήνα, συνήθως Πέμπτη, στην κατάληψη Rosa Nera και ανακοινώνονται εδώ στην κατηγορία Ομάδα Βιβλιοκαφενείου.

Εάν θέλετε οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας μπορείτε να μας βρείτε στην κατάληψη κάθε Τετάρτη λίγο πριν την έναρξη της Συνέλευσης Αυτοδιαχείρισης στον λόφο Καστέλι [19.00] ή να στείλετε e-mail στη διεύθυνση [email protected] γράφοντας στο θέμα “Για ομάδα βιβλιοκαφενείου”.

1η θεματική: Έμφυλο ζήτημα
2η θεματική: ΑντιφασισμόςΠηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com