3 Δεκεμβρίου, 2022
από Ypoga K94
176 προβολές

Μετά από 2,5 χρόνια εσωτερικών διεργασιών και διακοπής της σταθερής εξώστρεφης παρουσίας της ομάδας μας, αποφασίζουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά το φυσικό χώρο της Υπόγας. Κομμάτι αυτής της ενεργοποίησης, είναι η ιδέα των χιπχοπ μπαρ.

Γιατί στην Υπόγα

Σε όσες εκδηλώσεις έχουμε στήσει ή πρόκειται να στήσουμε, επιδιώκουμε να δηλώνουμε ξεκάθαρα την εναντίωσή μας στην κουλτούρα του εμπορεύματος.

Θεωρούμε την αφομοίωση μια διαρκή διεργασία, η οποία, άλλοτε αθόρυβη και σε διαλεκτική με τα υποκείμενα που αυτή στοχεύει και άλλοτε απροκάλυπτη και επιθετική από τα πάνω, παρεισφρύει και διαβρώνει τις διάφορες ακηδεμόνευτες κουλτούρες, με σκοπό να τις οικειοποιηθεί, να τις ενσωματώσει και να τις μετατρέψει σε ελεγχόμενα εμπορεύματα. Παράλληλα και συμπληρωματικά, αισθητικοποιεί και άρα παροπλίζει τα πολιτικά και κοινωνικά τους περιεχόμενα.

Μαζί με το θέαμα, το μάρκετινγκ και την κατανάλωση -ως αντίληψη και όχι ως συνήθεια ρουτίνας- συγκροτούν βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας του εμπορεύματος, στοιχεία των οποίων παρατηρούμε συχνά να εμφανίζονται τόσο σε συναυλίες και εκδηλώσεις της ευρύτερης αυτοοργανωμένης σκηνής, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι της αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, άσχετα αν αυτά αναπαράγονται συνειδητά ή όχι. Το παραπάνω δεν αποτελεί στοχευμένη κριτική σε συγκεκριμένες διοργανώσεις ή άτομα, αλλά σε περιπτώσεις ακούσιας υιοθέτησης των εν λόγω εμπορευματικών πρακτικών.

Παρατηρούμε ότι φαινόμενα όπως η προώθηση της λογικής (συνήθως απ’ τις ίδιες τις διοργανώσεις) που ταυτίζει τη στήριξη σε ένα πολιτικό σκοπό με τη “στήριξη του μπαρ”, υποτιμούν την αυτοοργάνωση ως πρόταγμα και την υποβαθμίζουν σε εργαλείο επίλυσης αποκλειστικά οικονομικών ζητημάτων, απλά για τη διεκπεραίωση του εκάστοτε λάιβ. Επίσης, η δημιουργία μιας άτυπης ιεραρχικής παρουσίασης των εκάστοτε μουσικών πρότζεκτ, με βάση την αντίστοιχη προτίμηση του κόσμου και την ώρα “αιχμής” της εκάστοτε συναυλίας, ή η κατασκευή ενός καλλιτεχνικού προφίλ, αποκομμένου απ’ το “κοινό” της σκηνής, θεωρούμε ότι αφήνουν σε δεύτερη μοίρα τα πολιτικά περιεχόμενα του d.i.y.

Επομένως, θεωρούμε κομβικής σημασίας την απεμπλοκή των μπαρ, των συναυλιών και γενικότερα των εκδηλώσεών μας από τα παραπάνω.

Γιατί χιπχοπ

Το χιπχοπ (και τα διάφορα μουσικά υποείδη του), σχεδόν εν τη γενέσει του, επιχειρήθηκε να απορροφηθεί από τους μηχανισμούς της αφομοίωσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μονοπωλεί αυτή τη στιγμή διάφορες εκφάνσεις του θεάματος. Η διαρκής προβολή του είδους στα media (καθεστωτικά και μη), η συστηματική ανάδειξη της κουλτούρας του από χώρους “πολιτισμού” και ευαγή ιδρύματα που το μεταμορφώνουν σε πολιτιστικό προϊόν και η καθιέρωσή του ως ένα από τα κυρίαρχα είδη μαζικής διασκέδασης, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν μια οποιοδήποτε μορφή έκφρασης που έχει ξεκινήσει από τα κάτω μέσα σε συγκρουσιακές κοινωνικές συνθήκες, μπορεί να ξαναποκτήσει τα χαρακτηριστικά που κάποτε κουβαλούσε.

Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι στο χώρο του μη εμπορευματικού χιπχοπ υπάρχουν πρακτικές κοντινές σε αυτές που και εμείς προτάσσουμε, όπως τα αυθόρμητα cypher σε πλατείες και πάρκα χωρίς άδειες κλπ. Επιθυμούμε λοιπόν να αλληλεπιδράσουμε και με αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να εντοπίσουμε κοινά σημεία επαφής, αλλά και να εξερευνήσουμε εν δυνάμει νέα, καθώς και να τροφοδοτήσουμε τις όποιες απόπειρες διαλόγου εντός της σκηνής για ζητήματα που την αφορούν, με κατεύθυνση την εξέλιξή της με αυτοοργανωμένους όρους.

Η ιδέα

Βασική επιδίωξη των μπαρ είναι να αποτελέσει η Υπόγα ένα σταθερό εβδομαδιαίο σημείο συνάντησης των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στα σκεπτικά που αναφέρθηκαν παραπάνω και ένα χώρο ζύμωσης για σχετικές συζητήσεις που έχουν ανοιχτεί είτε λιγότερο, είτε περισσότερο εντός της d.i.y. σκηνής.

Ακυρώνοντας στην πράξη το διαχωρισμό διοργάνωσης-κοινού, επιδιώκουμε ο κόσμος να είναι συμμέτοχος στο εγχείρημα και συνυπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στο χώρο της Υπόγας κατά τη διάρκεια της εκάστοτε εκδήλωσης.

Σκοπός μας είναι κάθε Παρασκευή να αναλαμβάνουν τις μουσικές επιλογές άτομα που δραστηριοποιούνται στην αυτοοργανωμένη χιπχοπ σκηνή.

Επιθυμούμε ο χώρος της Υπόγας να μην “παραχωρείται” σε αυτόν τον κόσμο, απλά για να βάζει μουσική, αλλά να συνδιαμορφώνουμε μαζί του το πλαίσιο της κάθε βραδιάς, με βάση τους όρους που αναφέρουμε στο παρόν κείμενο.

Επιχειρώντας να σπάσουμε τις πελατειακές σχέσεις μαγαζιού-καταναλωτή, εφαρμόζουμε την πρακτική της ελεύθερης συνεισφοράς.

Γκρεμίζοντας τη φιλική περσόνα του εναλλακτικού μαγαζάτορα, που επενδύει στο χιπχοπ λόγω της δημοτικότητάς του με μόνο σκοπό να τζιράρει, δικός μας μοναδικός σκοπός είναι να διαμορφώσουμε τις συνθήκες όπου ο κόσμος της σκηνής θα συναντηθεί, θα διασκεδάσει, θα ακούσει μουσική και θα συνάψει πολιτικές σχέσεις.

Σημασία για εμάς, δεν έχει να ορίσουμε το άνοιγμα της Υπόγας ως απλό comeback, αλλά να εφευρίσκουμε συνεχώς τους τρόπους να διατηρούμε μια διαλεκτική σχέση με την αυτοοργανωμένη σκηνή και να είμαστε σε θέση να εμπλουτίζουμε και να επικοινωνούμε τα σκεπτικά και τα προτάγματά μας στον κόσμο που την απαρτίζει.

ΧΙΠΧΟΠ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΑ Κ94 – ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ 21:00

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΜΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΣ

D.I.Y. ΡΩΓΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

///////////

Εγκαινιάζουμε τα χιπχοπ μπαρ την Παρασκευή 9/12 στις 9μμ.
Πηγή: Ypogak94.noblogs.org