278 προβολές


Αναδημοσίευση άρθρου από το blog των έμφυλων αταξιών,

σκέψεις από μία έμφυλη αταξία

Την Παρασκευή 2/7 βρεθήκαμε στην αυλή της Ρόζας, με αφορμή την εκδήλωση των έμφυλων αταξιών, Συμμετοχικός διάλογος για τον σεξισμό και τις παραβιαστικές συμπεριφορές.

Επιλέξαμε τον συμμετοχικό διάλογο και όχι την εισήγηση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι ατομικότητες θα έχουν περισσότερο χώρο να τοποθετηθούν και να αναλύσουν τη σκέψη τους.

Ο σεξισμός και οι παραβιαστικές συμπεριφορές είναι θέματα που βλέπουμε τελευταία ακόμα και στις ειδήσεις των 8. Με χαρά παρατήρησα όμως ότι όσα άτομα συμμετείχαμε στην εκδήλωση, όχι μόνο δεν βλέπουμε τα ζητήματα αυτά ως τετριμμένα, αντιθέτως μάλιστα νιώθουμε μεγάλη ανάγκη να εκφραστούμε για αυτά. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στο τέλος της βραδιάς, όταν κοιτάξαμε τα ρολόγια μας και συνειδητοποιήσαμε ότι η εκδήλωση κράτησε περισσότερο από 4 ώρες!

Η εκδήλωση ξεκίνησε χωρίζοντας τον κόσμο σε ομάδες, η καθεμία από τις οποίες αποτελούνταν από περίπου 10 άτομα. Στις ομάδες δόθηκαν 4 βασικές ερωτήσεις και 1 ερώτηση bonus (σε περίπτωση που υπήρχε χρόνος να συζητηθεί):

1. Τι θεωρώ ότι είναι σεξισμός; Καθημερινά παραδείγματα

2. Τι θεωρώ ότι είναι παραβιαστική συμπεριφορά; Καθημερινά παραδείγματα

3. Γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν οι παραβιαστικές συμπεριφορές και ο σεξισμός;

4. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι πιθανοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών;

+

5. Τι είναι αντισεξισμός;

Οι ομάδες ξεκίνησαν να δουλεύουν τις ερωτήσεις και γρήγορα καταλάβαμε ότι το θέμα μας είχε απορροφήσει. Στην ομάδα που συμμετείχα, είχα την ευκαιρία να παρατηρήσω με πόση άνεση καταφέραμε να συζητήσουμε τόσο σημαντικά ζητήματα, τα οποία ενώ μας προβληματίζουν καθημερινά, τα προσπερνάμε ή τέλος πάντων τα συζητάμε πολύ λιγότερο από όσο έχουμε ανάγκη.

Δόθηκε περίπου 1,5 ώρα στις ομάδες για να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις και να καταγράψουν τις απαντήσεις τους. Στη συνέχεια, όλα μας σχηματίσαμε έναν μεγάλο κύκλο, συγκεντρώνοντας και συζητώντας τις απαντήσεις της κάθε ομάδας, καταλήγοντας σε μία διευρυμένη κουβέντα.

Είναι δύσκολο να καταγράψω όλα όσα αποκόμισα από αυτή τη διαδικασία. Ο πλούτος των απόψεων που υπάρχει σε μία μεγάλη κουβέντα, μέσα από μία συλλογική διαδικασία, είναι ανεκτίμητος. Ελπίζω και εύχομαι αυτή η συνάντηση να γίνει η αφορμή για να ανοίξουν πολύ περισσότερες συζητήσεις. Ό,τι αποκομίσαμε να το επικοινωνήσουμε στους χώρους που κινούμαστε, στην οικογένεια, στην παρέα, στη δουλειά.

Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα για να αποδομήσουμε αντιλήψεις και απόψεις που αναπαράγουν την πατριαρχία και τα παράγωγά της. Όχι μόνο έξω από το κίνημα, αλλά και μέσα στο κίνημα και πολύ περισσότερο μέσα μας.

Αυτές οι βραδιές πάντως, μία φράση μου φέρνουν στο μυαλό:

κινούμαστε προς το φως
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com