14 Ιανουαρίου, 2022
από Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera
191 προβολές

Το κτήριο στην οδό Μελιδόνη 31 έχει μείνει εγκαταλελειμμένο να ερημώνει από το 1993, απ’ όταν δωρήθηκε από την οικογένεια Φραντζεσκάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Πέρα από το ότι δεν εκπληρώθηκε η επιθυμία των δωρητών να στεγάσει λαογραφικό μουσείο, αφέθηκε στην φθορά του χρόνου θέτοντας σε κίνδυνο την ιστορική του αξία.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης απαιτεί το κτίριο να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάστασή του, την ερήμωση και το κενό, έως ότου βρεθεί ένας εύπορος επενδυτής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε ήδη σχεδόν 20 χρόνια να χρησιμοποιήσει και να φροντίσει με οποιονδήποτε τρόπο το κτήριο, αγνοώντας τις ευθύνες απέναντί του, φαίνεται υποκριτικό το ενδιαφέρον που ξαφνικά δείχνει γι’ αυτό. 

Αφότου ανοίξαμε τον χώρο, άρχισαν τα έργα για να καταστεί πάλι κατοικήσιμος ο χώρος, φροντίζοντας να σεβαστούμε την αρχιτεκτονική  και τη σημασία της ιστορικότητάς του, καθώς γνωρίζουμε πως είναι από τα λίγα κτήρια που έμειναν ανεπηρέαστα από τον εκσυγχρονισμό της πόλης. Σε λιγότερο από ένα μήνα έχουμε φροντίσει το κτήριο περισσότερο απ’ ότι το πολυτεχνείο τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε μια πόλη που ασφυκτιά από την αδιάκοπη ανάπτυξη του τουρισμού, όπου οι δημόσιοι χώροι έχουν πια εκλείψει, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δημιουργούμε ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους που να εμπνέουν την δημιουργικότητα,  την αντίσταση στο υπάρχον, μέσα από την αυτοοργάνωση και την συλλογικοποίηση. 

Με την ανακατάληψη του κτιρίου θα συμβάλουμε στο ζωντάνεμα της γειτονιάς παρέχοντας ένα χώρο μάθησης, ανταλλαγής ιδεών, με εργαστήρια και δραστηριότητες για μεγάλα ή μικρά παιδιά, έναν χώρο συλλογικής ζωής.

Σας προσκαλούμε αυτή την Κυριακή 16-1-21, από τις 11:30, σε ένα πρωινό παιδικό πικνίκ στην αυλή δίπλα στη Μελιδόνη 31 για ζωγραφική, ζογκλερικά και πολλά ακόμα παιχνίδια.

ΟΙ ΙΔΈΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΈΛΟΝΤΑΙ

ΟΙ ΑΓΏΝΕΣ ΔΕΝ ΕΚΚΕΝΏΝΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΉΨΕΙΣ

κατάληψη Μελιδόνη

*λεζάντα φωτογραφίας: από έναν κενό τόπο σε έναν κοινό τόπο
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com