20 Δεκεμβρίου, 2021
από Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera
254 προβολές

(Αυτοπαρουσιαστικό)

Η εφημερίδα δρόμου Άπατρις γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2009, λίγο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, όταν το εγχείρημα πέρασε από τη σφαίρα των ιδεών στη διαδικασία του να λάβει σάρκα και οστά.

Ξεκίνησε ως μια τοπική αναρχική εφημερίδα δρόμου χωρίς αντίτιμο, με αρχικό τιράζ τα 3000 φύλλα. Εξελίχθηκε, όμως, σε ένα πανελλαδικό εγχείρημα τον Ιούνιο του 2013 και συνεχίζει ως τέτοιο, με το τιράζ πλέον να φτάνει τα 15.000 φύλλα.

Αντιλαμβανόμαστε την Άπατρις ως μέσο διάδοσης και διάχυσης του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού λόγου στην κοινωνία. Δρούμε ενισχύοντας την πολυφωνία στο κίνημα με κριτική πάντα θεώρηση, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να προωθήσουμε τον πλουραλισμό ως κάτι θετικό για γόνιμο διάλογο, με άξονα τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό, αφήνοντας στην άκρη δογματικές αναγνώσεις της κοινωνικής πραγματικότητας.

Η Άπατρις δεν αποτελεί ένα αυτοαναφορικό εγχείρημα που συντάσσεται από αναρχικούς για να διαβαστεί από αναρχικούς. Απευθύνεται στην κοινωνία, προσπαθώντας κάθε στιγμή να αποφύγει την εσωστρέφεια. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι προσπαθούμε να πραγματευόμαστε ζητήματα που αφορούν και ανθρώπους που δεν ανήκουν στο ριζοσπαστικό κίνημα, επιδιώκοντας να τους φέρουμε πιο κοντά σε εμάς και τον λόγο μας.

Δεν δεχόμαστε κανενός είδους χορηγία, διαφημίσεις ή άλλου τύπου εμπορευματοποίηση του έργου μας. Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται από εκδηλώσεις των συντακτικών ομάδων, από συλλογικότητες και ομάδες αλληλέγγυων στους οποίους διατίθεται το φύλλο για προώθηση και διανομή, από κουτιά οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος σε στέκια και καταλήψεις, και από τις εκδόσεις βιβλίων. Επιπλέον, η Συντακτική Ομάδα Χανίων διατηρεί κινητό βιβλιοπωλείο στο οποίο υπάρχει έντυπο υλικό (βιβλία, μπροσούρες, εφημερίδες, περιοδικά) κυρίως από ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα. Μέσω του βιβλιοπωλείου προσπαθούμε να βοηθήσουμε στην καλύτερη διακίνηση του κινηματικού βιβλίου στην επαρχία, καθώς και να καλύψουμε μέρος των εξόδων της εφημερίδας.

Διατηρούμε μια αποκεντρωμένη οργάνωση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται τα τοπικά χαρακτηριστικά μιας δομής με πανελλαδική εμβέλεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 συντακτικές ομάδες σε όλη την Ελλάδα (Ρέθυμνο, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά), καθώς και μεμονωμένοι/ες συντάκτες/τριες σε ακόμα 4 πόλεις, που συνδιαμορφώνουν, οργανώνουν και στήνουν το κάθε φύλλο.

Θεωρούμε ότι η αυτοοργανωμένη αντιπληροφόρηση οφείλει να είναι ένα ενεργό κομμάτι του κινήματος, και όχι μια εξωτερική από αυτό διαδικασία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με ομάδες και συλλογικότητες οργανώνοντας δράσεις, εκδηλώσεις, ανοιχτές συζητήσεις και παρουσιάσεις, καθώς και συμμετέχοντας προσωπικά και συλλογικά σε διάφορους κοινωνικούς αγώνες. Θέλοντας να στηρίξουμε το τοπικό κίνημα, μετά την ανακατάληψη στον λόφο Καστέλι, αναλάβαμε τη φροντίδα μίας αίθουσας, η οποία βρίσκεται στο ισόγειο της κατειλημμένης Πρυτανείας. Εκεί μπορεί να βρει κανείς το αρχείο της εφημερίδας. Χρησιμοποιούμε τον χώρο για τις συνελεύσεις της Σ.Ο. Χανίων, ωστόσο ο χώρος παραμένει ανοιχτός προς όλα τα άτομα που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν. Υπενθυμίζουμε πως για εμάς είναι επιθυμητή η συνεισφορά συντρόφων και συντροφισσών στο εγχείρημα, είτε με βοήθεια στη διανομή του εντύπου στις γειτονιές, είτε με τη συγγραφή άρθρων με σκοπό να φιλοξενηθούν στο έντυπο ή στο site.

Θεωρούμε ότι αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αντιπληροφόρησης, όπως εφημερίδες, site και ραδιόφωνα, πρέπει να ενισχύονται, να διασφαλίσουμε την ύπαρξή τους καθώς και την περαιτέρω διάχυσή τους στη κοινωνία. Τέλος, πιστεύουμε ότι αναπτύσσοντας δομές συνεργασίας μεταξύ μας, μπορούμε αληθινά να πάρουμε την πληροφόρηση στα χέρια μας, και να την χρησιμοποιήσουμε αποτελεσματικά στον πολυμέτωπο αγώνα και την ταξική πάλη.

Συντακτική Ομάδα Χανίων | εφημερίδα δρόμου Άπατρις
12/2021

Θα μας βρείτε σε καταλήψεις, στέκια, στο δρόμο και στο internet: apatris.info

Θα μας βρείτε επίσης στο βιβλιοπωλείο της εφημερίδας, που ανοίγουμε τα βιβλία μας μαζί με τη βιβλιοθήκη 451*, κάθε Παρασκευή από τις 21:00 έως τις 23:00, στην αίθουσα προβολών, στο κτίριο Rosa Nera, στον λόφο Καστέλι, παράλληλα με το αντιεμπορευματικό καφενείο.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: [email protected]




Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com