265 προβολές

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1. Στεγαστική επισφάλεια: το 40% των ενοικιαστ(τρ)ών ανησυχεί για το μέλλον του
2. Γιατί ανεβαίνουν ακόμα τα νοίκια
3. Δραματική η αύξηση του ιδιωτικού χρέους
4. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του λόφου του Στρέφη
5. Εργασιακή επισφάλεια: Συντρίμμια αφήνει πίσω του ο κορωνοϊός, απροστάτευτη η εργασία
6. Ιστορίες ενοικιαστικής τρέλας: Ενοικιαστήρια στον Άγιο Παντελεήμονα
7. Χρυσή Βίζα, Non-Dom και ψηφιακοί νομάδες
8. ESTIA II – Ένα πρόγραμμα οργανωμένης… αστεγίας

WEB_01-nea-enoikiastwn

Ζοφερά τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει έρευνα του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για την Οικονομία και την Απασχόληση του 2020. Η έκθεση κάνει λόγο για de facto κατάργηση του 8ώρου και δραματική αύξηση όσων ζουν με μισθούς κάτω από τα όρια της φτώχειας. Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός εργασίας και ζουν με τα 534 ευρώ της αναστολής για πάνω από 3 μήνες. Αντίστοιχο είναι το κλίμα που επικρατεί στο χώρο εύρεσης νέας εργασίας με τα αισθήματα του φόβου και της επισφάλειας να επικρατούν.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown περισσότερα από 30.000 άτομα σε θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης έχασαν τη θέση εργασίας τους (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων 2020β). Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις. Σύμφωνα με στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ η αύξηση της ευέλικτης απασχόλησης είναι ενδεικτική της επισφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, το β’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των εργαζομένων που έλαβαν από 0 έως 200 ευρώ ανήλθε από 1% στο 12% (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Δελτίο Οικονομικών εξελίξεων 2020γ).

Ακόμα και όταν η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ξανά ακολουθώντας το μοτίβο που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας οι περισσότερες απ’ τις μισές νέες θέσεις εργασίας ήταν ευέλικτης μορφής. Η άτυπη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι «εικονικές» αναστολές, η μονομερής απόφαση για δουλειά όλο το μήνα ή 2 βδομάδες και εκ περιτροπής για τις υπόλοιπες μέρες, είναι κάποια απ΄ τα κίνητρα της κυβέρνησης για τη δημιουργία της «νέας γενιάς» επισφαλών θέσεων εργασίας.
Πηγή: Manifestolibrary.noblogs.org