2 Φεβρουαρίου, 2022
από Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera
236 προβολές

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο αυτούσιο, όπως μας στάλθηκε.

Στις 2 Φλεβάρη δικάζονται οι 16 συλληφθέντες από την επιχείρηση εκκένωσης της Rosa Nera, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 με σκοπό την ξενοδοχοποίηση και την περίφραξη του «μπαλκονιού των Χανίων» στον Λόφο Καστέλι. Η χρονική συγκυρία του δικαστηρίου συμπίπτει με την ανανέωση της σύμβασης του Πολυτεχνείου Κρήτης με την εταιρεία Belvedere Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.

Από την ίδια μέρα της εκκένωσης χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός, ενώ το ίδιο έγινε κατ’ επανάληψη κατά τους 9 μήνες που ο χώρος είχε αποκλειστεί με συρματοπλέγματα από την αστυνομία. Ακολούθησε μια πολύμορφη διαμαρτυρία μηνών ενάντια στην εκκένωση και την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι, από το κοινωνικό και εργατικό κίνημα της πόλης.

Παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των οργανωμένων φορέων (ΤΕΕ, Δήμος Χανίων, Επιστημονικοί και Φοιτητικοί σύλλογοι), όπως και των τοπικών κινημάτων και σωματείων των εργαζομένων της πόλης (αναφέρουμε ενδεικτικά: ΣΜΤ, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, Επισιτισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων κ.α.), η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου επιμένει στο ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι. Η επιμονή αυτή της πλειοψηφίας της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στην παράδοση του Λόφου Καστέλι στα συμφέροντα ιδιωτών προς οικονομική-τουριστική εκμετάλλευση για άλλους 18 μήνες, είναι άκρως εχθρική προς τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του Χανιώτικου λαού. Η σύγκλητος δημοσίου πανεπιστημίου δεν μπορεί να λειτουργεί σαν μεσιτικό γραφείο, κοιτώντας πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα Κυβέρνησης και Κεφαλαίου.

Η λουξ ξενοδοχειακή μονάδα που ονειρεύονται κάποιοι λίγοι στον Λόφο Καστέλι είναι το «κερασάκι στη τούρτα» στην μετατροπή της πόλης μας σε ένα απέραντο χώρο προσωρινής διαμονής, αφιλόξενο για όσους και όσες επιθυμούν να την κατοικήσουν για να εργαστούν ή να σπουδάσουν. Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών κρίνουμε ότι η πόλη δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμη ξενοδοχείο αλλά από δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζομένων, της νεολαίας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην πόλη των Χανίων.

Η εκκένωση της Rosa Nera πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη», αφενός για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εταιρίας και αφετέρου για την εξυπηρέτηση της πολιτικής καριερας του τότε πρύτανη. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας την αποκλειστική ευθύνη για τους χιλιάδες θανάτους από την πανδημία εξαιτίας της εσκεμμένης υποστελέχωσης και υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ., για τις χιλιάδες απολύσεις και τα επιδόματα πείνας, για την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και τον πόλεμο ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, επιχειρεί να καταστείλει όποια εργατική και συλλογική διεκδίκηση.

Η κοινωνική δυναμική και η συλλογική δράση που εκφράστηκε με μαζικές πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι και την επιχείρηση εκκένωσης της Rosa Nera, αποδεικνύει ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να σταθούν ανάχωμα απέναντι στην αντιδημοκρατική πολιτική που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση προς όφελος των λίγων.

Ως Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στεκόμαστε ενάντια στα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας που προωθούνται από την κυβέρνηση. Καλούμε τα σωματεία της πόλης αλλά και κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη να υποστηρίξει ενεργά τον αγώνα ενάντια στη ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι. Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους/ις 16 συλληφθέντες/είσες της εκκένωσης της Rosa Nera και απαιτούμε την άμεση παύση κάθε κατηγορίας.

• Να μην περάσουν τα σχέδια για την ανέγερση ξενοδοχείου πολυτελείας στο Λόφο Καστέλι.

• Αθώωση των συλληφθέντων της εκκένωσης της Rosa Nera

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων.
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com