3 Νοεμβρίου, 2022
από Anarchy Press
61 προβολές

Στην αρχή ο Λαβρόφ υπενθύμισε τις δεσμεύσεις της Δύσης σχετικά με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για τη μεταφορά σιτηρών, στη συνέχεια εκπρόσωπος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «επείγοντα» μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να λειτουργήσει η εφοδιαστική αλυσίδα και στο τέλος έγινε πράξη αυτό που εξαρχής ήταν ορατό. Τα σιτηρά της Ουκρανίας και Ρωσίας που συγκομίζονται από την άνοιξη του 2022 και ένθεν δεν θα προμηθεύουν ομαλά τις αγορές και τις χώρες που τα έχουν ανάγκη. Αφορμή στάθηκε η επίθεση που δέχθηκε με drones ο ρωσικός στόλος στη Κριμαία. Όπως δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπέζνια, τα πλοία και οι υποδομές που δέχτηκαν επίθεση στη Σεβαστούπολη, βρίσκονταν πάνω στη διαδρομή που ακολουθούν τα πλοία που μεταφέρουν τα σιτηρά από την Ουκρανία.

Ουσιαστικά η ρωσική κυβέρνηση κατηγορεί τις βρετανικές ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις για τις επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1-2 στη Βαλτική. Η συμφωνία του καλοκαιριού ουσιαστικά επέτρεπε τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσία να εξαγάγουν τα σιτηρά τους μέσω ενός συγκεκριμένου διαδρόμου μεταφοράς. Τα σημεία της συμφωνίας που περιέγραφαν τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, την ασφάλιση φορτίων και τη διαθεσιμότητα πλοίων και πληρωμάτων έδειχναν εξαρχής την μεγάλη δυσκολία για την μακροπρόθεσμη προμήθεια ουκρανικών σιτηρών στις «φτωχές χώρες» για τις οποίες τάχα κόπτονταν οι δυτικές δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία αποχωρεί 20 ημέρες πριν τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας της 19ης Νοεμβρίου και ενώ εκατοντάδες πλοία είναι μπλοκαρισμένα στα στενά του Βοσπόρου, διότι οι ομάδες επιθεωρήσεων του ΟΗΕ που είχαν αναλάβει τον έλεγχο των πλοίων είναι ολιγομελείς! Ή όπως λέει η παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει».

Λ.
Πηγή: Anarchypress.wordpress.com