Το σημείωμα αυτό μάς ταλαιπώρησε αφάνταστα. Πασχίζαμε για ώρες να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουμε –και κυρίως– να ερμηνεύσουμε αυτό το αδιανόητο καραγκιοζιλίκι, που θα μας κάνει να ντρεπόμαστε για δεκαετίες.
Τα γκάφιτι με τους ήρωες του ’21 και τις κούκλες προσφορά της playmobil; Το μπισκότο με μελάνι σουπιάς; Η «διεθνούς φήμης σοπράνο», που γκάριζε κυριολεκτικά τον υπέροχο «Ύμνο εις την Ελευθερίαν»; Το ιππικό με τους τσολιάδες; Η αυτάρεσκη λαμπροστολισμένη εγχώρια ελίτ της συμφοράς και οι υπέρκομψες κυρίες με τα παραμορφωμένα και δυσανάλογα κεφάλια από τις χιλιάριθμες πλαστικές επεμβάσεις; Οι ξεπεσμένοι ή δευτεροκλασάτοι εκπρόσωποι των τότε Μεγάλων Δυνάμεων;
Ιδού, ο πρίγκηψ της Ουαλίας Κάρολος (τα εγχώρια ΜΜΕ ξεκίνησαν τη φιλολογία ότι αυτός θα διαδεχτεί οσονούπω την Ελισάβετ στο θρόνο, να και η απόδειξη για το πόσο σημαντικός είναι), ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, που δεν συγκρατήσαμε το όνομά του, η γαλλίδα υπουργός άμυνας αγνώστων λοιπών στοιχείων, που όμως συμμετείχε στο παζάρι για τα πολεμικά αεροσκάφη Rafale και ο κύπριος πρόεδρος, ήταν όλοι κι όλοι οι «υψηλοί επισκέπτες».
Έστω και κατόπιν εορτής, θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο από αυτή τη σαχλαμάρα με τα άλογα και τους τσολιάδες με τις φουστίτσες και τις μάσκες για τον κόβιντ, η επιτροπή της Γιάννας να οργανώσει κάτι τολμηρό, όπως π.χ. την αναβίωση της μάχης των Δερβενακίων με έλληνες και τούρκους ντυμένους με παραδοσιακές στολές και οπλισμένους με paintball, στα πλαίσια του βικτωριανού historical reenactment (ιστορική αναβίωση). Ή τη μάχη του Ναυαρίνου για να κολακεύσει τον πρίγκηπα Κάρολο. Η αναβίωση μεσαιωνικών μαχών στην Ευρώπη δεν είναι κάτι άγνωστο!
Διάφοροι ιδιόρρυθμοι τύποι μασκαρεύονται με στολές περίφρακτων ιπποτών ή μογγόλων του τσεγκισχάνου (Τζένγκινς Χαν), made in china, φυσικά και αναπαριστούν διάφορα πολεμικά σκηνικά. Η χαρά τους δεν περιγράφεται και αυτά τα events προσελκύουν μεγάλο κοινό, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην πατρίδα του Καρόλου και ο ίδιος θα ένιωθε πολύ οικεία. Για την ιστορία, η πρώτη τέτοια παράσταση ήταν το Eglinton Tournament of 1839, στο απόγειο του νεογοτθισμού και της γενικότερης εξιδανίκευσης του παρελθόντος, στο κτήμα και στον πύργο του Archibald William Montgomerie, 13ου κόμη του Eglinton. Η ιδέα ήταν τόσο πετυχημένη που τελικά έπεσε θύμα της επιτυχίας της. Το κτήμα κατακλύστηκε από 100.000 ανθρώπους και η αναπαράσταση ματαιώθηκε λόγω και των καταρρακτωδών βροχών.
Είμασταν έτοιμοι, λοιπόν, γεμάτοι απελπισία να τα παρατήσουμε, όταν πληροφορηθήκαμε ότι ήδη ξεκίνησε το blame game! Για τη μεν «σοπράνο» καρφώνουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο Μανώλης Κοττάκης της Εστίας έγραψε: «Ὁ ἀρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντῖνος Φλῶρος ὅμως πού βλέπει πιό μακριά ἀπό ἄλλους κατάλαβε ἀμέσως. Ἔπιασε στόν ἀέρα τήν φλόγα τῆς Ζαννῆ! Καί ἄς ὑπάρχουν μερικοί ἀνόητοι πού τόν κατηγοροῦν ὅτι κάνει δημόσιες σχέσεις ἤ ὅτι τά παραλέει ὅταν ἀπευθύνεται μέ μηνύματα στόν ἑλληνικό λαό. Ἡ Ἀναστασία ἔφθασε μέσῳ κάποιου γνωστοῦ της ἔξω ἀπό τήν πόρτα τοῦ ἀρχηγοῦ, τόν συνάντησε, τοῦ ἔδειξε σέ βίντεο πώς εἶχε ἀπαγγείλει στό παρελθόν τόν ἐθνικό ὕμνο στήν παρέλαση τῆς Ὁμογένειας τῆς Νέας Ὑόρκης καθώς καί στήν ἑορτή πού πραγματοποιεῖται στόν Λευκό Οἶκο –ἐνθουσιάζοντας τόν Πρόεδρο Κλίντον– τοῦ ἔδειξε πώς εἶχε ἀπαγγείλει στό παρελθόν τόν ἐθνικό ὕμνο πρίν ἀπό ἀγῶνα τῆς ἐθνικῆς ὁμάδας καλαθοσφαίρισης στό ΟΑΚΑ καί τόν ἔπεισε. Ὁ Ἀρχηγός ἀποφάσισε τέλη Ἰανουαρίου, ἀρχές Φεβρουαρίου, νά ἀποδώσει ἡ Ἀναστασία Ζαννῆ τόν ἐθνικό ὕμνο πάνω στόν βράχο τῆς Ἀκροπόλεως τήν ἱστορική μέρα τῆς 25ης Μαρτίου. Στόν ἑορτασμό γιά τά διακόσια χρόνια ἀπό τήν ἀνεξαρτησία μας. Ἔτσι ξεκινήσαμε τήν λαμπρή ἡμέρα μαζί της».
Όποιος θυμάται στην ταινία «Λούφα και Παραλλαγή» την Εμμανουέλα (κατά κόσμον Τάνια Καψάλη) που ερμηνεύει στην Ακρόπολη το «Σε αγαπώ» έχει ήδη μπει στο νόημα.
Μια «σοπράνο» από το fame story, όμως, δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο αυτό τον εξευτελισμό του «Μεγάλου Εορτασμού». Δεν είναι δίκαιο άλλως τε. Πληροφορούμε, λοιπόν, τους αναγνώστες ότι «Συνεργάτες του πρωθυπουργού μελετώντας προσεκτικά τις αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταλήγουν στο ότι η συμπεριφορά της προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ήταν αυτή, που ζημίωσε περισσότερο την εικόνα της κυβέρνησης στα μάτια των Ελλήνων.» Ναι, αυτή η κυριούλα που καθόταν σταυροπόδι και έφερε στην τελετή τον συμβίο της. Η αστεφάνωτη!
Αμ, ο άλλος που μπέρδεψε τις επαναστάσεις;
«Η σημερινή επέτειος είναι ημέρα περηφάνειας – εδώ στα Καλάβρυτα, τη γη των Αχαιών, όπου άναψε η σπίθα της Επανάστασης. Περηφάνεια για όλα όσα συμβολίζει ο αγώνας του Ελληνισμού για ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη. Αγώνας για τον ανθρωπισμό έναντι της βαρβαρότητας, τον διαφωτισμό έναντι του σκοταδισμού και τη δημοκρατία έναντι της τυραννίας». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γιωργάκη Παπανδρέου. Σοβαρά τώρα; «liberté, égalité, fraternité» ήταν το 1821; Αλλά αυτός είναι ο Παπανδρέου! Να φανταστείτε, ότι αυτός ο ΓΑΠ φερόταν ως υποψήφιος και μάλιστα με αξιώσεις για ΓΓ του ΟΗΕ ή του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα έγκριτα ΜΜΕ της εποχής…
Λ.
Πηγή: Anarchypress.wordpress.com