31 Ιανουαρίου, 2022
από Συνέλευση Αλληλεγγύης στη Rosa Nera
229 προβολές

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το ψήφισμα.

Στις 2 Φλεβάρη δικάζονται οι 16 συλληφθέντες από την επιχείρηση εκκένωσης της Rosa Nera, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2020 με σκοπό την ξενοδοχοποίηση και την περίφραξη του «μπαλκονιού των Χανίων» στον Λόφο Καστέλι. Κατηγορούνται για «φθορά μνημείου» (παρά το ότι το μνημείο βρίσκεται ακόμα στην θέση του, χάρη στο τοπικό κίνημα), όπως και «διατάραξη της οικιακής ειρήνης»! Η εκκένωση ήταν αποτέλεσμα πολιτικής εντολής της κυβέρνησης (άλλωστε, στελέχη της την πανηγύρισαν δημόσια!), με διττό στόχο: την καταστολή ενός κινηματικού χώρου και για να εξυπηρετηθεί ένα δίκτυο ιδιωτικών συμφερόντων, που θέλει την ιδιωτικοποίηση του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων. Πρόκειται για ένα σχέδιο ιδιωτικής περίφραξης για ξενοδοχείο πολυτελείας με πισίνα πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, που αποκλείει την πρόσβαση της κοινωνίας στον λόφο. Παράλληλα, οι αποκαλύψεις γύρω από τον ισολογισμό, την έδρα και τα πρόσωπα της εταιρείας που κρύβονται πίσω από την επένδυση έχουν δημιουργήσει εύλογα ερωτηματικά στα κινήματα, στους φορείς και τον τοπικό τύπο.

Από την ίδια μέρα της εκκένωσης χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός, ενώ το ίδιο έγινε κατ’ επανάληψη κατά τους 9 μήνες που ο χώρος είχε αποκλειστεί με συρματοπλέγματα από την αστυνομία. Ακολούθησε μια πολύμορφη διαμαρτυρία μηνών ενάντια στην εκκένωση και την ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι, από διαφορετικές πολιτικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες, κοινωνικά κινήματα και επιστημονικούς συλλόγους. Θυμίζουμε το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων των ΕΛΜΕ, που καταδικάζει την εκκένωση και την σύλληψη των 16 της 5η Σεπτέμβρη, ανάμεσα στους οποίους και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενoύνταν στην Rosa Nera, ως θύματα μάλιστα ρατσιστικών επιθέσεων:

“…ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (5/9/20)

Καταδίκη της αστυνομικής επιχείρησης εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera

Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά. Η κατάληψη ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 16 χρόνια σ’ ένα εγκαταλειμμένο χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης και ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κανείς για τη

μορφή και το περιεχόμενο της, έχει πλούσια κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά. Η παράδοση ενός ιστορικού χώρου, όπως ο Λόφος Καστέλι, στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και τη μετατροπή του σε ένα ακόμη πολυτελές ξενοδοχείο θα αποκλείσει μεγάλο μέρος Χανιωτών από την πρόσβαση στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι η προσέγγιση στο χώρο ήταν ελεύθερη και φιλοξενούνταν αρκετοί άστεγοι.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ…”

Μόλις πριν λίγες μέρες, παρά την κοινωνική κατακραυγή και την απόφαση του συνόλου σχεδόν των φορέων της πόλης κατά της ξενοδοχοποίησης, το Πολυτεχνείο (και παρά τις αρνητικές ψήφους μελών του) ανανέωσε την συμφωνία με την εταιρεία που διεκδικεί την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Την ίδια στιγμή ασκούνται πιέσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ώστε να προωθηθεί η αβάσιμη μελέτη δημιουργίας ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι.

Απέναντι σε μια αντιδημοκρατική κυβέρνηση της πλουτοκρατίας, των σκανδάλων, της υποτίμησης των μισθών, των επιδομάτων και των συντάξεων, της περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, της ρατσιστικής πολιτικής απέναντι σε πρόσφυγες/ μετανάστες, της φονικής υποστελέχωσης/ υποχρηματοδότησης της υγείας με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί με μια κοινωνική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, το πιο σημαντικό ανάχωμα είναι τα εργατικά και τα κοινωνικά κινήματα.

Το σωματείο μας απαιτεί να παύσει η σκανδαλώδης δίωξη εναντίον τους από την εταιρεία και την κυβέρνηση, που πατρονάρει την επένδυση. Οι 16 της 5ης Σεπτέμβρη είναι εξ ορισμού αθώοι. Ένοχοι είναι όσοι επιχειρούν να καταληστέψουν την δημόσια περιουσία προς όφελος λίγων κερδοσκόπων.
Πηγή: Solidaritywithrosanera.wordpress.com